Overslaan en naar de inhoud gaan

Reinigingsdienst: breng geen oude kleding meer

Geplaatst opwoensdag 8 april 2020 - 6:00

Reinigingsdienst RD4 roept burgers op om voorlopig geen oude kleren te brengen. Vanwege de coronacrisis is het sorteercentrum van de Zuid-Limburgse dienst dicht en is er geen afzetmarkt voor de kleding.

In een paar weken tijd is de textielberg opgelopen tot 800.000 kilogram. Hou de kleren even thuis, is het advies.

Berg
"We hebben nu een achterstand van acht weken en die zal alleen maar groter worden. Daarom roepen we burgers in Zuid-Limburg op om oude kleren zelf op zolder of in de kelder te bewaren en pas na de crisis te brengen. Dan hebben we tijd om deze enorme berg te verwerken", zegt Roger Wetzels. Hij is verantwoordelijk voor het textielsorteercentrum in Heerlen.

Kringloopwinkels
Dagelijks werken er meer dan 100 mensen, maar die zitten nu allemaal thuis. Aan de richtlijn van anderhalve meter afstand kon niet meer worden voldaan. Bovendien zijn de grenzen dicht en gingen ook de kringloopwinkels van RD4 op slot, waardoor de kleding dus blijft liggen.

Milieuparken
Oude kleren kunnen nog wel ingeleverd worden in de daarvoor bestemde containers, bijvoorbeeld op de Milieuparken. Daar is al wekenlang sprake van lange wachttijden omdat mensen massaal afval komen brengen. "Iedereen is garage's, kelders en zolders aan het opruimen en dat merken we duidelijk," zegt Wetzels. In de eerste maanden van dit jaar kwamen er 11 procent meer klanten dan in dezelfde periode vorig jaar. Alle soorten afval worden aangeboden, maar vooral het PMD-afval (plastic flessen en verpakkingen) steeg met de helft. Een verklaring is dat mensen veel meer thuis eten omdat de horeca dicht is.

Video: L1

Vooruitzichten
RD4 hoopt dat de afvalbergen de komende weken niet nog groter worden. Papier wordt al niet meer opgehaald en dat betekent ook dat verenigingen, die daarvoor vrijwilligers leveren, geen extra inkomsten hebben. Wat betreft de textiel hoopt de reinigingsdienst dat burgers na de crisis mondjesmaat de oude kleren komen brengen. "Dan krijgen wij de kans de achterstand weg te werken waardoor de kleren niet de verbrandingsoven in hoeven. Want dat zou zonde zijn."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen