Overslaan en naar de inhoud gaan

Reinigingsdienst: breng geen oude kleding meer

Geplaatst opwoensdag 8 april 2020 - 6:00

Reinigingsdienst RD4 roept burgers op om voorlopig geen oude kleren te brengen. Vanwege de coronacrisis is het sorteercentrum van de Zuid-Limburgse dienst dicht en is er geen afzetmarkt voor de kleding.

In een paar weken tijd is de textielberg opgelopen tot 800.000 kilogram. Hou de kleren even thuis, is het advies.

Berg
"We hebben nu een achterstand van acht weken en die zal alleen maar groter worden. Daarom roepen we burgers in Zuid-Limburg op om oude kleren zelf op zolder of in de kelder te bewaren en pas na de crisis te brengen. Dan hebben we tijd om deze enorme berg te verwerken", zegt Roger Wetzels. Hij is verantwoordelijk voor het textielsorteercentrum in Heerlen.

Kringloopwinkels
Dagelijks werken er meer dan 100 mensen, maar die zitten nu allemaal thuis. Aan de richtlijn van anderhalve meter afstand kon niet meer worden voldaan. Bovendien zijn de grenzen dicht en gingen ook de kringloopwinkels van RD4 op slot, waardoor de kleding dus blijft liggen.

Milieuparken
Oude kleren kunnen nog wel ingeleverd worden in de daarvoor bestemde containers, bijvoorbeeld op de Milieuparken. Daar is al wekenlang sprake van lange wachttijden omdat mensen massaal afval komen brengen. "Iedereen is garage's, kelders en zolders aan het opruimen en dat merken we duidelijk," zegt Wetzels. In de eerste maanden van dit jaar kwamen er 11 procent meer klanten dan in dezelfde periode vorig jaar. Alle soorten afval worden aangeboden, maar vooral het PMD-afval (plastic flessen en verpakkingen) steeg met de helft. Een verklaring is dat mensen veel meer thuis eten omdat de horeca dicht is.

Video: L1

Vooruitzichten
RD4 hoopt dat de afvalbergen de komende weken niet nog groter worden. Papier wordt al niet meer opgehaald en dat betekent ook dat verenigingen, die daarvoor vrijwilligers leveren, geen extra inkomsten hebben. Wat betreft de textiel hoopt de reinigingsdienst dat burgers na de crisis mondjesmaat de oude kleren komen brengen. "Dan krijgen wij de kans de achterstand weg te werken waardoor de kleren niet de verbrandingsoven in hoeven. Want dat zou zonde zijn."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen