Overslaan en naar de inhoud gaan

Regeringspartijen willen hulp voor lokale en regionale krant

Geplaatst opzaterdag 28 maart 2020 - 13:19

De coalitiepartijen willen dat het kabinet lokale en regionale kranten gaat steunen. De Nederlandse Nieuwsbladenpers (NNP) stuurde deze week een brandbrief aan de regering.

Huis-aan-huiskranten zijn in grote financiƫle problemen gekomen omdat de advertentiemarkt is ingestort door de coronacrisis, aldus de brancheorganisatie.

Portemonnee trekken
Harry van der Molen (CDA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), Joost Sneller (D66) en Zohair El Yassini (VVD) willen dat het kabinet de portemonnee trekt voor de media, schrijven ze in Kamervragen aan verantwoordelijk minister Arie Slob. "Bent u bereid om met de uitgevers van huis-aan-huiskranten in overleg te treden over de mogelijkheden om de huidige kritieke financiƫle situatie te overbruggen?"

Lees ook: Huis-aan-huisbladen ten onder aan corona

Niet meer op de mat
Een aantal Limburgse huis-aan-huisbladen vreest dat er de komende tijd geen papieren krant meer gedrukt kan worden. "Wij laten deze week de drukkerij nog draaien, maar of we volgende week nog papieren kranten uitgeven, zou ik nu niet weten", zegt directeur Eric van Kempen, van uitgever Kempen Media waar onder meer Hallo Venray en Hallo Horst aan de Maas gemaakt worden.

Huis-aan-huisblad 't Waekblaad heeft het besluit al genomen: het blad valt voorlopig niet meer op de mat.

Noodpakket
De Kamerleden willen weten of gemeenten en provincies een bijdrage kunnen geven aan de in nood verkerende kranten. Ze willen dat de minister bekijkt of er net als voor de culturele sector ook een apart steunpakket kan komen voor de sector media en communicatie.

De huis-aan-huiskranten zijn gratis en afhankelijk van advertenties. Zonder overheidssteun zullen ze minder vaak verschijnen, aldus de NNP.

De Limburger
Maar ook Mediahuis Limburg, uitgever van De Limburger en de Via weekkranten, merkt de gevolgen van de coronacrisis. "Twintig procent van onze omzet komt van de advertentiemarkt, maar die is ingestort", legt Maurice Ubags van Mediahuis Limburg donderdag uit.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen