Overslaan en naar de inhoud gaan

'Regering moet coronaverlof bekostigen voor ouders'

Geplaatst opwoensdag 20 januari 2021 - 7:00

De overheid moet financieel over de brug komen voor bedrijven, als het dringend thuiswerkadvies langer blijft gelden en scholen langer dicht blijven.

Langdurig thuiswerken én tegelijkertijd veel thuisonderwijs voor kinderen verzorgen zitten elkaar in de weg, menen de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) en MKB-Limburg.

Begrip
En dus moet de regering coronaverlof financieren, als die situatie nog langer aanhoudt. Dat zou betekenen dat ouders betaald verlof kunnen opnemen. Directeur Huub Narinx van de LWV snapt dat er vraag is naar coronaverlof. "Sommige ouders krijgen het gewoon niet geregeld. Vooral in de spitstijd als er bijvoorbeeld gekookt moet worden is dat een moeilijke opgave."

Niet voor de werkgever
Het kabinet overlegt met diverse vakbonden over een coronaverlof. Mocht dit verlof worden ingevoerd dan moet dat niet op het bordje van de werkgever worden gegooid, zeggen de LWV en MKB-Limburg.

"Waarom moet een werkgever betalen voor niet gewerkte tijd? Dat zou niet redelijk zijn", vertelt Narinx. Volgens de LWV moeten bedrijven ook opdraaien voor het quarantaineverlof. "Plus een coronaverlof? Het moet een keer ophouden." Door de maatregelen die vanuit het kabinet zijn opgelegd, zitten veel ondernemers met hun handen in het haar. "De frustratie is enorm. Het zal je maar gebeuren dat je moet sluiten. Zo'n sluiting kost duizenden euro's. Ondernemers zijn veel gewend en houden rekening met allerlei zaken, maar hier kunnen ze niks aan doen."

Andere mogelijkheden
MKB-Limburg is niet overtuigd dat coronaverlof de juiste oplossing is. Zijn de werkgevers geholpen als hun werknemers coronaverlof opnemen? En wie neemt dat werk dan over? En hoe zit het met de kleine ondernemingen? "Als iedereen bij kleine MKB's verlof pakt, is er niemand meer over. En blijft het werk liggen. Dus in hoeverre is dit een oplossing?", aldus voorzitter Monique Princen. MKB-Limburg gaat dit vraagstuk landelijk aankaarten en wil kijken naar andere mogelijke uitkomsten.

Oplossingen
Thuiswerken en tegelijk onderwijs geven blijft een probleem voor veel ouders. Maar Narinx ziet wel dat Limburgse werkgevers en werknemers er over het algemeen wel uitkomen. Het loopt volgens de LWV-voorman nog niet uit de klauwen. "Er wordt gezocht naar oplossingen. Zo nemen werknemers verlofuren op, maar een landelijke regeling zou niet verkeerd zijn."

Combinatie werk, opvang en thuisonderwijs
Een meerderheid van de ouders ziet een speciaal coronaverlof wel zitten, blijkt uit een enquête van vakbond FNV. Onder de peiling onder ruim 1250 leden van de vakbond zegt dat 74% de combinatie werk, opvang en thuisonderwijs van hun kinderen zwaar tot zeer zwaar vindt.

En die combinatie is ook heel moeilijk, erkent directrice Yvonne Vaes van basisschool Het Dal in Weert. Ze ziet het iedere dag voorbij komen dat ouders het niet gedraaid krijgen. Daarom zou de invoering van een coronaverlof thuiswerkende ouders een beetje lucht geven. "Betere periodes komen er ook aan, maar voor nu moeten werkgevers vooral meebewegen", zegt Vaes.

Leerachterstand
Een ruime meerderheid van de leerkrachten verwacht groeiende problemen naarmate de basisscholen langer dicht blijven, schrijft het AD op basis van onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder meer dan duizend basisschoolleerkrachten. De leerkrachten zijn bang dat de leerachterstanden te groot worden om nog in te halen. Vaes herkent dat probleem. "Ik maak me eerder zorgen richting de groepen 3 en 4. Die groep kan minder goed zelfstandig werken en heeft begeleiding nodig."

Maar als het moet wil Vaes het onderwijs langer door laten gaan voor kinderen die het nodig hebben. "We moeten niet in problemen denken, maar in oplossingen. Meer out-of-the-box. Zo kan het brugjaar bijvoorbeeld worden verlengd of kunnen scholieren les volgen op een zomerschool."

Kind blijven
De leerachterstand kan opgelost worden, vindt Vaes. Echter maakt zij zich zorgen om het emotionele gedeelte van leerlingen die thuisonderwijs volgen. Volgens de directrice hebben de kinderen nu minder sociale contacten en kunnen ze hun frustraties niet kwijt. "Zo zijn er ouders die het niet meer zien zitten en dat komt bij de kinderen terecht. Die spanningen merken kinderen ook en dat kan met niemand besproken worden." Volgens Vaes is het belangrijk dat een kind kind kan zijn. "Ze moeten kunnen spelen en onbezorgd zijn. Daarom moeten we er met z'n allen zorg voor dragen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen