Overslaan en naar de inhoud gaan

Regento Stars-echtpaar Zerdoner overleden

Geplaatst opdinsdag 16 maart 2021 - 14:59

Het Regento Stars-echtpaar Otto en Doortje Zerdoner is kort na elkaar overleden. Otto Zerdoner overleed vorige week dinsdag 9 maart op 85-jarige leeftijd. Nu is op dinsdag 16 maart ook zijn echtgenote Doortje Zerdoner-Groselj overleden. Zij werd 84.

De twee scoorden in orkest De Regento Stars samen met frontman Bruno Majcherek in 1960 een wereldhit met het nummer Laila. Bruno Majcherek overleed in september van afgelopen jaar op 84-jarige leeftijd.

Ontmoeting in de mijn
Zerdoner en Majcherek ontmoeten elkaar op de mijn Oranje Nassau III in Heerlerheide. Samen met andere muzikanten, vaak van Oost-Europese afkomst beginnen ze een orkest. Ze componeren polka's en walsen met melodieën die zijn geïnspireerd door Poolse folklore. Het orkest krijgt de naam Die RegentoS tars, vernoemd naar het trompetmerk van Otto, genaamd Regent. Doortje was accordeoniste in het orkest. De ouders van zowel Doortje als Otto kwamen uit Slovenië om in Limburg te werken in de mijnen.

Doorbraak
Hun doorbraak krijgt vorm als het Amsterdamse platenlabel Tivoli in 1960 lucht krijgt van de populariteit van het dansorkest en neemt twee liedjes op: Laila en Lugano. Vanuit Zuid Limburg wordt Laila een hit in Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk en Oostenrijk. Het nummer staat maandenlang op 1 bij de populaire Duitstalige zender radio Luxemburg. In totaal worden er ruim 1 miljoen exemplaren van de single verkocht.

Documentaire
Al snel na dit succes keert Bruno de Regento Stars de rug toe om een solocarrière achterna te jagen. De Zerdoners gaan door en blijven tot op late leeftijd muziek maken, onder meer in het Slovenia Kwintet. Dat orkest gaf in 2015 haar laatste optreden in het Heerlense Cultuurhuis. Het echtpaar Zerdoner speelt een grote rol in de documentaire ‘Laila’ die filmmaker Hans Heynen maakte over de gelijknamige wereldhit en de teloorgang van de Regento Stars.

L1 maakte in 2015 een reportage over het laatste optreden van het Slovenia Kwintet.

Lees ook: Laila laatste keer live in Cultuurhuis Heerlen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen