Overslaan en naar de inhoud gaan

Regenboogvlaggen wapperen bij gemeentes, op een paar na

Geplaatst opvrijdag 9 oktober 2020 - 18:15

Bij veel Limburgse gemeenten hangt vrijdag de regenboogvlag uit in het kader van Coming Out Day. Alleen Echt-Susteren, Horst aan de Maas en Roerdalen doen hier niet aan mee.

Het COC Limburg vraagt ieder jaar alle gemeenten om de regenboogvlag te hijsen om op deze manier aandacht te vragen voor de positie voor homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksuelen.

Beperkt vlagbeleid
De gemeente Roerdalen wil voorkomen dat er iedere keer discussie ontstaat of een vlag wel of niet uit moet, en heeft daarom een beperkt vlagbeleid. Ook wil ze hiermee voorkomen dat er ongelijkheid tussen verschillende maatschappelijke acties ontstaat. "Als alle ministeries deze vlag uithangen, dan vind ik het raar dat de gemeente Roerdalen dit niet doet", zeg Jaison Senne Blok, voorzitter van COC Limburg. Net als de ministeries heb je als gemeente een voorbeeldfunctie. Door deze vlag dan als een van de enige gemeentes niet uit te hangen, maak je juist onderscheid tussen maatschappelijke acties."

Regenboogzebrapad
Ook bij de gemeente Horst aan de Maas wappert de regenboogvlag niet. "Wij staan voor acceptatie en tolerantie van de LHBTI community, 365 dagen per jaar. Juist daarom ligt er in het centrum van Horst ook permanent een regenboogzebrapad om dit te vertegenwoordigen", zegt een woordvoerder van de gemeente. Het COC is blij met het zebrapad. "Het is een mooi symbool", zegt Blok. Maar er is meer nodig dan dat. "Juist de LHBTI community heeft extra steun nodig. Dat straal je uit door er juist op deze dag extra aandacht aan te besteden."

In de kast
Bij de gemeente Echt-Susteren hangt de vlag binnen in het gemeentehuis, niet buiten. Dit doet de gemeente volgens een woordvoerder omdat zij niet wil niet discrimineren. Zowel positief als negatief. "De rood-wit-blauwe vlag staat voor iedereen", zegt een woordvoerder van de gemeente Echt-Susteren. Daarmee wijst de gemeente naar artikel 1 van de Grondwet. "Hier denken we dit jaar wederom hetzelfde over", laat de gemeente weten.

Dat de vlag bewust binnen hangt in plaats van buiten, valt slecht bij het COC. "Hiermee straal je uit dat je er wel achter staat, maar het niet buiten in het zicht voor de hele gemeente wilt hangen. Het straalt uit dat we er als LHBTI'ers wel mogen zijn, maar niet openbaar. Alsof we in de kast moeten blijven."

Lees ook: Ontbreken regenboogvlag Echt-Susteren leidt weer tot kritiek

Regenboogvlag
Sinds eind jaren '70 fungeert een regenboogvlag als symbool van de homobeweging. De vlag werd in 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco als symbool voor de Gay Pride Parade van dat jaar. De vlag moest een teken zijn van lesbische en homoseksuele trots. Ook staat het voor de diversiteit van deze levenswijze.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen