Overslaan en naar de inhoud gaan

Regen helpt maar niet voldoende om Peelbrand te doven

Geplaatst opmaandag 8 juni 2020 - 20:49

De regen die afgelopen dagen is gevallen, zorgt ervoor dat de smeulende brand in de Peel bij Griendtsveen afneemt. Ook is er minder rookoverlast. Maar het is onvoldoende om het vuur definitief te doven, laat de gemeente Deurne maandagavond weten.

Vooral in het noordelijke deel van het natuurgebied bij Griendtsveen is het momenteel rustiger dankzij de regen. Ook in de Liesselse Peel is dat het geval.

Rookoverlast
Maar ondanks die positieve effecten, is er te weinig regen gevallen om door te dringen tot de ondergrondse smeulhaarden. Richting het komende weekend wordt het opnieuw droog en warm. Naar verwachting kunnen smeulhaarden dan weer bovengronds komen of oplaaien. Dit kan opnieuw zorgen voor rookoverlast.

Veenruggen
De aandacht van Staatsbosbeheer en een ingehuurde aannemer gaat daarom uit naar een smeulhaard bij de Soemeersingel die lastig te bereiken is vanwege het dichte bos. Tractoren met tankwagens komen daar moeilijk door het terrein. Ook zijn er lastig te bestrijden smeulhaarden aan de zuidkant van het natuurgebied. Vooral de hogere veenruggen, waar de smeulende brand soms anderhalve meter diep zit, zijn een bron van zorgen voor de gemeente en de omwonenden.

Giertonnen
De aannemer is met drie ploegen aan de slag om de brand te bestrijden. Twee ploegen blussen en de derde ploeg zorgt ervoor dat zij aan de slag kunnen blijven, door materieel aan te leveren, slangen te verplaatsen, en ander ondersteunend werk te verrichten. Er worden onder meer bluskanonnen en giertonnen met water ingezet. Dagelijks zijn ongeveer 20 mensen in het gebied actief.

De Peelbrand brak 20 april uit en verwoestte minstens 800 hectare aan natuur. Het is daarmee de grootste en meest langdurige natuurbrand voor zover bekend in Nederland. Zo'n 50 huishoudens in Griendtsveen moesten tijdelijk worden geëvacueerd.

Lees ook: Brandweermannen publiceren boek over grote Peelbrand

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen