Overslaan en naar de inhoud gaan

Redding voor gezichtsbepalend pand in Tegelen

Geplaatst opdinsdag 4 juli 2017 - 22:09

Het gezichtsbepalende pand van Smederij Giesen in Tegelen is gered door een gift van een lokale inwoner. Het gebouw komt in handen van vereniging Hendrik de Keyser.

Deze vereniging restaureerde al eerder twee monumenten in Tegelen.

Slechte staat
De oude smederij verkeert momenteel in slechte staat waardoor waarschijnlijk alleen de gevel blijft staan. Het gebouw, dat rond 1933-1934 is ontworpen door de Tegelse architect Lambert Noten, bestaat uit een woonhuis, winkel en smederijwerkplaats. Volgens de nieuwe eigenaar heeft het een krachtig silhouet dat lijkt op een oceaanstomer met brug.

Behoud
De vereniging Hendrik de Keyser zet zich in voor het behoud historische gebouwen in Nederland. Na restauratie worden ze verhuurd. In Limburg bezit de vereniging naast Tegelen ook panden in Maastricht, Venlo en Valkenburg.

In Tegelen is de vereniging ook eigenaar van het Kranenbreukershuis en de Gouden Berg. Deze panden herinneren eveneens aan het industriƫle verleden van het dorp.

Lees alles over het Oud Limburgs Schuttersfeest op l1.nl.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Tegelen precies 200 jaar bij Nederland
Honderd jaar Venlose kranten digitaal te bekijken
Video: eeuwenoud steegje in Venlo opgeknapt
Limburgse Archeologiedag in teken van ondergronds Limburg
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen