Overslaan en naar de inhoud gaan

Redding papierfabriek: noodzakelijk of weggegooid geld?

Geplaatst opmaandag 24 september 2018 - 20:26

In totaal is er in de afgelopen jaren al ruim 5 miljoen euro gemeenschapsgeld in papierfabriek Meerssen Papier gestopt. Maar is dat het wel waard?

Meerssen Papier is vanaf maandag officieel geen eigendom meer van de provincie. De provincie verkoopt de fabriek aan het bedrijf Marsna Paper voor 1 euro en investeert nog eens ruim 4 miljoen euro in het opknappen van de fabriek.

6000 ton
In de komende jaren moet zo'n 6000 ton kleurenpapier en koffiefilterpapier van de banden gaan rollen bij Meerssen Papier. De nieuwe eigenaar Rolf Pijsel verwacht de komende jaren fors te groeien. Daarom huurde hij in 2015 de papierfabriek van de provincie nadat de firma opnieuw was omgevallen.

Achterstallig
Al snel blijkt dat de fabriek niet voldoet aan de eisen van de tijd. Er moet fors geïnvesteerd worden in achterstallig onderhoud. Zo zijn er gaten in de vloeren, vallen stukken uit het plafond, dragende balken hebben betonrot en de brandveiligheid is in het geding. Ruim 11 miljoen is nodig voor de renovatie. Geld dat de nieuwe eigenaar niet heeft en ook de eigenaar van de fabriek, de Provincie Limburg, wil niet opdraaien voor deze kosten. Daardoor dreigt de fabriek opnieuw failliet te gaan.

Cultuurhistorisch
Om dit te voorkomen krijgt Pijsel de fabriek nu voor 1 euro. Dat gebouwen voor een symbolisch bedrag worden verkocht om ze van de ondergang te redden gebeurt wel vaker. Dan gaat het meestal om gebouwen van cultuurhistorische waarde, zoals monumenten, kastelen of kloosters. Maar om de oude fabriek in Meerssen als 'cultuurhistorisch' te bestempelen gaat ver.

Lees ook: Meerssen Papier in handen van nieuwe eigenaar

Keus
Voor die euro krijgt de nieuwe eigenaar veel terug. Een fabrieksterrein van vier hectare met een fabriek, bedrijfshal en twee kantoorpanden. Hij krijgt zelfs nog ruim 4,3 miljoen euro voor achterstallig onderhoud mee. Maar had de provincie een keus? Het was deze oplossing, óf het slopen van het gebouw en 50 banen verliezen. Op het eerste oog lijkt sloop niet zo gek. Een keer doorpakken en het hoofdpijndossier is van tafel. Maar ook dat kost veel geld: tussen de 2,5 en 10 miljoen euro. Dat hangt af van de vervuiling van de grond en de herbestemming van het gebied.

Oudere medewerkers
En wat gebeurt er dan met de veelal oudere medewerkers? Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt staan bedrijven in de maakindustrie nog steeds niet te springen om medewerkers van 45 jaar en ouder. De kans is dan ook groot dat ze geen baan meer vinden en in de werkeloosheidswet terecht komen. En ook dat kost geld. Daarnaast betalen ze dan nauwelijks belasting en leveren ze de schatkist de komende jaren niets op. Integendeel.

Niet onmisbaar
Toch vindt een aantal politieke partijen dat er genoeg gemeenschapsgeld in de fabriek is gestoken. Zo werd ze in 2009 gekocht voor 3,3 miljoen toen de Italiaanse eigenaar failliet ging. Daarop vond er een doorstart plaats en werd het verhuurd aan Meerssen Papier. Opbrengst: 2,5 miljoen. Maar nu moet de provincie dus weer in de buidel tasten. In totaal is er zo'n 5 miljoen euro gemeenschapsgeld geïnvesteerd. Dat is dus 100.000 euro per medewerker, een fors bedrag. En dat voor een fabriek die niet onmisbaar is voor de regio, zo stellen critici. En veel indirecte werkgelegenheid, zoals bijvoorbeeld bij Maastricht Aachen Airport wel aantoonbaar is, is er ook niet.

Toch hoeven de miljoenen geen weggegooid geld te zijn. Als het bedrijf vanaf nu gaat groeien, zoals de nieuwe eigenaar verwacht, dan is dat goed voor de economie en de werkgelegenheid. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, is afwachten. Volgens sommige experts is de fabriek ouderwets en niet levensvatbaar.

Zwaar
Een oud-directeur van de fabriek riep de politiek zelfs op geen geld te steken in de fabriek omdat de fabriek 'matig zou functioneren'. De machines zijn volgens hem sterk verouderd. Ook de papiersector heeft het zwaar te verduren. Dat blijkt wel uit het feit dat de afgelopen jaren verschillende kleinere papierfabrieken het loodje legden. Want niet alleen Meerssen Papier ging ten onder. Ook bijvoorbeeld fabrieken in Nijmegen en het Belgische Drogenbos.

Koffiefilterpapier
Maar zover zal het volgens de huidige eigenaar Pijsel niet komen. Volgens hem was Meerssen Papier de afgelopen 3 jaar winstgevend met het produceren van hoogwaardig kleurenpapier. Daarmee onderscheidt het bedrijf zich van de concurrenten, zo stelt hij. Daarnaast wil hij in de toekomst ook koffiefilterpapier in Meerssen gaan produceren. De prijs voor dit papier is de laatste jaren gestegen omdat veel producenten hiermee zijn gestopt. Een klant heeft Meerssen Papier al: Filtropa in Maastricht. Een bedrijf dat ook van Pijsel is en koffiefilters maakt. Daarom kijkt hij met veel vertrouwen naar de toekomst.

Krijgen de critici toch gelijk en gaat het bedrijf uiteindelijk toch failliet? Dan krijgt de provincie waarschijnlijk het hoofdpijndossier weer toegeschoven. De kans is dan groot dat het alsnog voor de sloopkosten van zo’n 5 miljoen moet opdraaien. Het hoofdpijndossier wordt op dat moment een flinke migraineaanval voor de provinciebestuurders.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen