Overslaan en naar de inhoud gaan

Recordaantal passagiers voor MAA

Geplaatst opvrijdag 17 januari 2020 - 6:00

Maastricht Aachen Airport had vorig jaar 450.000 passagiers. Dat is een groei van ongeveer 60 procent ten opzichte van 2018. Toen vertrokken 275.000 passagiers vanaf het vliegveld.

Met de forse groei is Maastricht voor het zesde kwartaal op rij het snelst groeiende vliegveld van Nederland.

Meer bestemmingen
De groei komt door de uitbreiding van het aantal bestemmingen. "Volgend jaar verwachten we opnieuw te groeien", zegt directeur Jos Roeven van het vliegveld in Beek. "Dan zullen Ryanair en Corendon naar nieuwe bestemmingen gaan vliegen."

Lees ook: Maastricht Aachen Airport beleefde drukste zomer ooit

Vracht gestagneerd
Het vrachtvervoer bleef steken op 111.000 ton. Dat is net zoveel als in 2018. Dat kwam volgens het vliegveld vooral door Schiphol. "In augustus, september en oktober was in Amsterdam meer ruimte voor vrachtvliegtuigen. Daardoor gingen veel vliegtuigen naar Schiphol en niet naar Beek", verklaart Roeven. "Dat waren drie zware maanden voor ons. Zonder die tegenvaller waren we ook dit jaar gegroeid."

Geopolitiek
Ook had Maastricht Aachen Airport last van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. "De geopolitieke situatie heeft niet veel goeds gebracht. Dat heeft ook geleid tot een kleine dip in de luchtvracht."

EK voetbal
Ondanks de tegenvallende vrachtcijfers, spreekt Roeven toch van een goed 2019. "Zowel qua passagiers, alsook financieel met een kleine winst." Volgend jaar verwacht de luchthaven een groei van zo'n 10 procent groei van de passagiers door uitbreidingen van het aantal bestemmingen. Ook hoopt het vliegveld te profiteren van het EK voetbal in de zomer. "Dan zullen ook wedstrijden in Nederland gespeeld worden. Ik denk dat we dan wel charters met supporters naar Maastricht kunnen krijgen."

Overlast
De groei zal volgens Roeven niet zorgen voor meer overlast. "De groei is niet zo groot. Daarnaast zullen we goed sturen. We gaan lawaaiige vliegtuigen weren en minder vliegen toestaan in de randen van de nacht", stelt Roeven. "Dat hebben we vorig jaar ook gedaan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen." Ook gaan het vliegveld en de provincie een miljoen euro investeren in elektrische apparatuur als vervanging van de dieselaggregaten die nu worden gebruikt.

Lees ook: MAA: 'Maatregelen geluidsoverlast hebben effect'

Jubileumjaar
MAA zal dit jaar ook stilstaan bij zijn 75-jarig bestaan. Hoe die festiviteiten eruit zullen zijn, is nog niet bekend.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen