Overslaan en naar de inhoud gaan

Recordaantal passagiers voor MAA

Geplaatst opvrijdag 17 januari 2020 - 6:00

Maastricht Aachen Airport had vorig jaar 450.000 passagiers. Dat is een groei van ongeveer 60 procent ten opzichte van 2018. Toen vertrokken 275.000 passagiers vanaf het vliegveld.

Met de forse groei is Maastricht voor het zesde kwartaal op rij het snelst groeiende vliegveld van Nederland.

Meer bestemmingen
De groei komt door de uitbreiding van het aantal bestemmingen. "Volgend jaar verwachten we opnieuw te groeien", zegt directeur Jos Roeven van het vliegveld in Beek. "Dan zullen Ryanair en Corendon naar nieuwe bestemmingen gaan vliegen."

Lees ook: Maastricht Aachen Airport beleefde drukste zomer ooit

Vracht gestagneerd
Het vrachtvervoer bleef steken op 111.000 ton. Dat is net zoveel als in 2018. Dat kwam volgens het vliegveld vooral door Schiphol. "In augustus, september en oktober was in Amsterdam meer ruimte voor vrachtvliegtuigen. Daardoor gingen veel vliegtuigen naar Schiphol en niet naar Beek", verklaart Roeven. "Dat waren drie zware maanden voor ons. Zonder die tegenvaller waren we ook dit jaar gegroeid."

Geopolitiek
Ook had Maastricht Aachen Airport last van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. "De geopolitieke situatie heeft niet veel goeds gebracht. Dat heeft ook geleid tot een kleine dip in de luchtvracht."

EK voetbal
Ondanks de tegenvallende vrachtcijfers, spreekt Roeven toch van een goed 2019. "Zowel qua passagiers, alsook financieel met een kleine winst." Volgend jaar verwacht de luchthaven een groei van zo'n 10 procent groei van de passagiers door uitbreidingen van het aantal bestemmingen. Ook hoopt het vliegveld te profiteren van het EK voetbal in de zomer. "Dan zullen ook wedstrijden in Nederland gespeeld worden. Ik denk dat we dan wel charters met supporters naar Maastricht kunnen krijgen."

Overlast
De groei zal volgens Roeven niet zorgen voor meer overlast. "De groei is niet zo groot. Daarnaast zullen we goed sturen. We gaan lawaaiige vliegtuigen weren en minder vliegen toestaan in de randen van de nacht", stelt Roeven. "Dat hebben we vorig jaar ook gedaan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen." Ook gaan het vliegveld en de provincie een miljoen euro investeren in elektrische apparatuur als vervanging van de dieselaggregaten die nu worden gebruikt.

Lees ook: MAA: 'Maatregelen geluidsoverlast hebben effect'

Jubileumjaar
MAA zal dit jaar ook stilstaan bij zijn 75-jarig bestaan. Hoe die festiviteiten eruit zullen zijn, is nog niet bekend.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen