Overslaan en naar de inhoud gaan

Recordaantal passagiers voor MAA

Geplaatst opvrijdag 17 januari 2020 - 6:00

Maastricht Aachen Airport had vorig jaar 450.000 passagiers. Dat is een groei van ongeveer 60 procent ten opzichte van 2018. Toen vertrokken 275.000 passagiers vanaf het vliegveld.

Met de forse groei is Maastricht voor het zesde kwartaal op rij het snelst groeiende vliegveld van Nederland.

Meer bestemmingen
De groei komt door de uitbreiding van het aantal bestemmingen. "Volgend jaar verwachten we opnieuw te groeien", zegt directeur Jos Roeven van het vliegveld in Beek. "Dan zullen Ryanair en Corendon naar nieuwe bestemmingen gaan vliegen."

Lees ook: Maastricht Aachen Airport beleefde drukste zomer ooit

Vracht gestagneerd
Het vrachtvervoer bleef steken op 111.000 ton. Dat is net zoveel als in 2018. Dat kwam volgens het vliegveld vooral door Schiphol. "In augustus, september en oktober was in Amsterdam meer ruimte voor vrachtvliegtuigen. Daardoor gingen veel vliegtuigen naar Schiphol en niet naar Beek", verklaart Roeven. "Dat waren drie zware maanden voor ons. Zonder die tegenvaller waren we ook dit jaar gegroeid."

Geopolitiek
Ook had Maastricht Aachen Airport last van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. "De geopolitieke situatie heeft niet veel goeds gebracht. Dat heeft ook geleid tot een kleine dip in de luchtvracht."

EK voetbal
Ondanks de tegenvallende vrachtcijfers, spreekt Roeven toch van een goed 2019. "Zowel qua passagiers, alsook financieel met een kleine winst." Volgend jaar verwacht de luchthaven een groei van zo'n 10 procent groei van de passagiers door uitbreidingen van het aantal bestemmingen. Ook hoopt het vliegveld te profiteren van het EK voetbal in de zomer. "Dan zullen ook wedstrijden in Nederland gespeeld worden. Ik denk dat we dan wel charters met supporters naar Maastricht kunnen krijgen."

Overlast
De groei zal volgens Roeven niet zorgen voor meer overlast. "De groei is niet zo groot. Daarnaast zullen we goed sturen. We gaan lawaaiige vliegtuigen weren en minder vliegen toestaan in de randen van de nacht", stelt Roeven. "Dat hebben we vorig jaar ook gedaan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen." Ook gaan het vliegveld en de provincie een miljoen euro investeren in elektrische apparatuur als vervanging van de dieselaggregaten die nu worden gebruikt.

Lees ook: MAA: 'Maatregelen geluidsoverlast hebben effect'

Jubileumjaar
MAA zal dit jaar ook stilstaan bij zijn 75-jarig bestaan. Hoe die festiviteiten eruit zullen zijn, is nog niet bekend.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen