Overslaan en naar de inhoud gaan

Recordaantal passagiers voor MAA

Geplaatst opvrijdag 17 januari 2020 - 6:00

Maastricht Aachen Airport had vorig jaar 450.000 passagiers. Dat is een groei van ongeveer 60 procent ten opzichte van 2018. Toen vertrokken 275.000 passagiers vanaf het vliegveld.

Met de forse groei is Maastricht voor het zesde kwartaal op rij het snelst groeiende vliegveld van Nederland.

Meer bestemmingen
De groei komt door de uitbreiding van het aantal bestemmingen. "Volgend jaar verwachten we opnieuw te groeien", zegt directeur Jos Roeven van het vliegveld in Beek. "Dan zullen Ryanair en Corendon naar nieuwe bestemmingen gaan vliegen."

Lees ook: Maastricht Aachen Airport beleefde drukste zomer ooit

Vracht gestagneerd
Het vrachtvervoer bleef steken op 111.000 ton. Dat is net zoveel als in 2018. Dat kwam volgens het vliegveld vooral door Schiphol. "In augustus, september en oktober was in Amsterdam meer ruimte voor vrachtvliegtuigen. Daardoor gingen veel vliegtuigen naar Schiphol en niet naar Beek", verklaart Roeven. "Dat waren drie zware maanden voor ons. Zonder die tegenvaller waren we ook dit jaar gegroeid."

Geopolitiek
Ook had Maastricht Aachen Airport last van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. "De geopolitieke situatie heeft niet veel goeds gebracht. Dat heeft ook geleid tot een kleine dip in de luchtvracht."

EK voetbal
Ondanks de tegenvallende vrachtcijfers, spreekt Roeven toch van een goed 2019. "Zowel qua passagiers, alsook financieel met een kleine winst." Volgend jaar verwacht de luchthaven een groei van zo'n 10 procent groei van de passagiers door uitbreidingen van het aantal bestemmingen. Ook hoopt het vliegveld te profiteren van het EK voetbal in de zomer. "Dan zullen ook wedstrijden in Nederland gespeeld worden. Ik denk dat we dan wel charters met supporters naar Maastricht kunnen krijgen."

Overlast
De groei zal volgens Roeven niet zorgen voor meer overlast. "De groei is niet zo groot. Daarnaast zullen we goed sturen. We gaan lawaaiige vliegtuigen weren en minder vliegen toestaan in de randen van de nacht", stelt Roeven. "Dat hebben we vorig jaar ook gedaan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen." Ook gaan het vliegveld en de provincie een miljoen euro investeren in elektrische apparatuur als vervanging van de dieselaggregaten die nu worden gebruikt.

Lees ook: MAA: 'Maatregelen geluidsoverlast hebben effect'

Jubileumjaar
MAA zal dit jaar ook stilstaan bij zijn 75-jarig bestaan. Hoe die festiviteiten eruit zullen zijn, is nog niet bekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen