Overslaan en naar de inhoud gaan

Reconstructie: zo werd illegaal coronafeest georganiseerd

Geplaatst opdinsdag 6 oktober 2020 - 6:00

Tientallen jongeren komen zaterdagavond laat goedgemutst naar een weiland bij Cadier en Keer om eindelijk weer eens te feesten. Wat ze dan nog niet weten is dat de politie twee uur later het feestgedruis zal stoppen. Waarom en hoe wordt zoiets georganiseerd terwijl de coronabesmettingen blijven oplopen?

Voor deze reconstructie kwamen we in contact met twee mensen die aanwezig waren op het feest. We spraken ze apart, om te checken of ze dezelfde feiten vertelden. Een van hen is twintiger Jonathan Alberts uit Heerlen. Hij werd gevraagd om voor de ehbo en beveiliging te zorgen. De andere persoon wil volledig anoniem blijven.

Donderdag: de voorbereiding
Het idee voor een feest is twee weken geleden ontstaan. Volgens de anonieme bron omdat 'er super veel vraag naar was'. Donderdag is pas begonnen met de voorbereiding. De nieuwe maatregelen die vorige week maandag tijdens de persconferentie zijn aangekondigd, geven uiteindelijk de drive om het feest zaterdag al te houden.

De taken worden verdeeld over verschillende mensen. Volgens Alberts onder een groepje van zo'n 15 mensen, die elkaar allemaal kennen. Er wordt gekozen voor een buitenlocatie, zodat mensen afstand kunnen houden en er voldoende ventilatie is. Ook een geluidswagen wordt geregeld en zelfs aan een barbecue is gedacht.

Het initiatief spreekt zich snel rond via Snapchat en WhatsApp-groepen. "Op het moment dat eigenlijk iets niet mag, komt er nog meer spanning en kick om het toch te doen", vertelt Alberts.

Rave Cadier en Keer (4 okt 2020)
Er wordt gedanst, er is muziek en een lichtshow
Foto: L1

Zaterdag, 22:30 uur
Tientallen mensen zijn zaterdagavond onderweg naar het weiland bij het Savelsbos, waar de organisatie al begonnen is met het opzetten van de feestlocatie. De geluidswagen met discolampen wordt op een mooi plekje gezet, een desinfectiepompje staat klaar en de barbecue wordt alvast uitgestald.

Toch heerst er ook twijfel, weet een van de bezoekers die we spreken. Maar door alle positieve reacties van de aanrijdende bezoekers die helemaal klaar zijn om tot zondag 07:00 uur door te feesten, wordt door de organisatie uiteindelijk besloten toch door te gaan.

Zaterdag, 23:00 uur
De eerste gasten druppelen binnen, ze nemen zelf drank mee. Het zijn vooral jongeren: tieners en twintigers. Ze komen uit Limburg en een paar zelfs vanuit België. Het feest is een feit: de sfeer is meteen goed, er wordt gedanst en gefeest. "Ik zag mensen weer even bloeien", vertelt Jonathan.

De organisatie denkt ook aan de veiligheid van de bezoekers. Zo hebben, zeggen de geïnterviewde bezoekers, enkele mensen die een oogje in het zeil houden een ehbo-diploma op zak, een bhv-cursus achter de rug of zijn in het bezit van beveiligingspapieren. "Het personeel was verplicht mondkapjes te dragen en handschoenen en indien mogelijk anderhalve meter te handhaven", vertelt Alberts. Ook werden bezoekers geattendeerd om afstand te houden van elkaar.

Jonathan Alberts vertelt waarom hij aan het feest deelnam:

Video: L1

Zaterdag, omstreeks 00:15 uur
Een aantal 'medewerkers' van het feest heeft zich verdeeld over het uitgestrekte gebied om bezoekers op te vangen, naar de juiste locatie te loodsen maar ook om op te letten. "Iedereen die een speciale post heeft, draagt een portofoon bij zich", zegt Alberts. Twee mensen hebben zich opgesteld bij een heuveltje waar de weg naar Cadier en Keer uitkomt, toen ze na middernacht een auto zien rijden zonder lichten.

De geheimzinnige auto voert geen roodblauwe politiestrepen, maar de anonieme bron vertelt dat de 'wachters' wel iemand in uniform in de auto zien zitten. De komst van de politie wordt via de portofoon medegedeeld. "Toen was het zich ook al rond aan het spreken onder mensen die onderweg waren. Niet veel later stond politie op het terrein", zegt de bezoeker van het feest die anoniem wil blijven.

De bezoeker denkt net zoals Alberts dat buurtbewoners de politie hebben ingeseind na het zien van ongebruikelijk veel auto's of misschien wel geluid bij het Savelsbos hebben gehoord.

Kaart
Een overzicht van de locatie
Beeld: L1

Zondag, rond 00:30 uur
De bezoekers van het feest, op het hoogtepunt zijn het volgens beide feestvierders zo'n 150 mensen, waarschuwen elkaar en vluchtten de bosjes in of proberen nog weg te komen met de auto. De eigenaar van de geluidswagen probeert zijn hachje ook nog te redden, maar weet niet aan de politie te ontkomen.

Zondag, 15:55 uur
L1 brengt het nieuws dat het feest in Cadier en Keer door de politie is gestopt. Een politiewoordvoerder zegt dat er zo'n 25 boetes zijn uitgeschreven. Niet voor het overtreden van de coronamaatregelen, maar voor het illegaal rijden en betreden van verboden gebied. Ook is de geluidswagen in beslag genomen.

Lees ook: Politie valt illegaal feest Cadier en Keer binnen: 25 boetes

Een politiewoordvoerder kan niet zeggen of er inderdaad meer dan 100 mensen aanwezig waren bij het feest. "Toen we ter plaatse kwamen, zag je dat mensen elkaar informeerden over onze komst en vluchtten er ook echt mensen het bos in."

De politie doet onderzoek naar de organisatie van het evenement. In het kader van de noodverordening zal er een proces-verbaal volgen aan het adres van de organisatie, benadrukt de politiewoordvoerder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten