Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtszaak René L.: 'Ik ben geen sekteleider'

Geplaatst opmaandag 25 oktober 2021 - 15:58

Vechtsportleraar René L. uit Roggel die jarenlang een sekte zou hebben geleid, herkent zich nauwelijks in de aantijgingen van zijn vermeende slachtoffers. Zij zeggen dat L. hen jarenlang mishandelde.

De verdachte erkent wel dat hij zijn leerlingen meerdere malen heeft bedreigd. "Maar dat kwam door een hersenbloeding: ik heb daarom geen kort lontje maar helemaal geen lontje", zegt de man maandag tijdens de rechtszaak in Roermond.

De kungfu-leraar wordt mishandeling, poging tot zware mishandeling en bedreiging met een vuurwapen ten laste gelegd. Volgens zijn voormalige leerlingen leidde hij tientallen jaren een sekte vanuit verschillende panden in Limburg.

'Ik vermoord je'
Verschillende voormalige volgelingen maken maandag in de rechtbank gebruik van het spreekrecht. Daarin vertellen zij hoe zij stelselmatig bedreigd en mishandeld zouden zijn. De rechter citeert tijdens de zitting één van de bedreigingen die L. geuit zou hebben: "Ik vermoord je. Als je een kind krijgt, zorg ik dat het mismaakt wordt. Ik zet je hart stil.” L. wuift die aantijgingen weg: "Er is veel achterklap en laster. Dit is er één van. Ik dreig wel altijd als ik boos ben." Dat komt volgens de kungfu-leraar door een hersenbloeding. "Die heeft mij veranderd. Ik ontplofte meteen als het misging. Ik had geen kort lontje, maar helemaal geen lontje. Als ik het op mijn heupen kreeg, ging het meestal die richting op. Al was dat niet mijn bedoeling. Dat komt door mijn aandoening, ik zou niet zomaar iemand aanvliegen."

Leider
L. benadrukt dat de groep leerlingen geen sekte vormde, maar uitgroeide tot een hechte leefgemeenschap. "Er waren diverse groepen in het land. Dit was de meest toegewijde. Ik was de leider, een goede leider. Ik trainde hen." Naar eigen zeggen konden zijn leerlingen op ieder moment vertrekken. "Ik heb ze op een gegeven moment ontslag verleend uit de vechtkunst. Ze konden vertrekken, maar ze bleven."

Lees ook: René L. beschuldigd als sekteleider: ex-leden doen verhaal

Koud kunstje
Verschillende leerlingen getuigden in de rechtszaal dat hun leraar hen letterlijk het mes op de keel zette. Een van hen vertelt dat L. hem met een riek in hun buik duwde. Beide verhalen kloppen volgens L. niet: "Ik heb daarmee gedreigd, maar het niet gedaan." De macht tussen leven en dood had hij wel, zo verklaarde hij in de rechtszaal: "Het is voor mij een koud kunstje om van iemand het leven te benemen, als ik dat wil. Maar ze waren me dierbaar."

Hilariteit
Meerdere leerlingen verklaarden in de rechtbank ook geslagen te zijn met een zweep gemaakt van een hondenriem. L. geeft toe dat hij die in zijn bezit heeft, maar zegt dat hij er nooit mee geslagen heeft. "Ik sloeg er wel eens mee tegen de pijp van de kachel om te intimideren. Dat was voor de hilariteit." Daarnaast erkent L. ook dat zijn hond een keer een leerlinge heeft gebeten. Volgens de leerlinge deed de hond dat tijdens een discussie uit bescherming van zijn baas. Hij zou er lachend bij hebben gestaan. Volgens L. lag de oorzaak bij een plotselinge beweging die de vrouw maakte.

In de rechtszaal klinkt op den duur ook een opsomming van wapens die L. zou hebben: onder meer een werpmes, een ploertendoder en een vilmes. Een voormalig volgeling vertelt ook dat L. haar lachend met lampenolie overgoot. De beschuldigde geeft dat toe, maar draagt aan dat dat uit 'misplaatste ongein' ontstond. Lucifers zouden bovendien volgens hem toch niet gewerkt hebben.

Gescheurd trommelvlies
De kungfu-leraar toont zich wispelturig in de rechtszaal. Op de ene aantijging reageert hij ontkennend waarna hij vervolgens toch deels het boetekleed aantrekt. Bijvoorbeeld over de beschuldiging dat hij één van zijn leerlingen zou hebben geslagen tegen het oor. Volgens het slachtoffer zou daardoor haar trommelvlies gescheurd zijn. L. ontkent in eerste instantie: "Een vrouw sla je niet." Later zegt hij: "Ik heb haar tegen haar wang geslagen. Met de platte hand, maar dat was niet met kracht."

Geen verkrachting
In de tenlastelegging worden geen feiten van seksueel geweld genoemd. De voormalige slachtoffers hopen echter wel dat L. daar wel nog voor terecht komt te staan. Op de aantijgingen van seksueel geweld laat L. weten: "Er was geen verkrachting en ik was geen sekteleider. Het spijt me dat deze mensen dit zo beleven. Ik heb altijd een goede band gehad met hen. Ik wens hen een goed leven."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen