Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtszaak dreigt om vangen van dassen in Roermond

Geplaatst opdinsdag 9 februari 2021 - 6:45

De stichting Das&Boom dreigt een kort geding aan te spannen tegen de provincie Limburg om te voorkomen dat twee dassen in Roermond wordt gevangen.

De provincie heeft een ontheffing verleend aan Mulleners Vastgoed uit Echt en het ontwerp- en adviesbureau Kragten uit Herten zodat ze het dassenpaar mogen vangen. Als de provincie de ontheffing niet direct intrekt, stapt Das&Boom dinsdag naar de voorzieningenrechter.

Dassenburcht
De dassenburcht op het voormalige pabo-terrein onder de tv-toren, moet plaats maken voor woningen. Daarom is de burcht intussen afgezet met hekwerk en zijn er drie vallen gezet om de dieren levend te vangen en over te brengen naar een andere plek.

Jongen
Volgens stichting Das&Boom, gesteund door dertien andere natuur- en milieuclubs, is dat veel te vroeg. De vrouwtjesdas is vermoedelijk al hoogzwanger of heeft al geworpen. De jongen zouden na een overplaatsing weinig overlevingskansen hebben. "De bouw van een nieuwe burcht is pas afgerond maar die is pas bruikbaar over enkele maanden. Nu hangt er nog een mensengeur die dassen afschrikt", zegt Marieke van den Enden.

Leefgebied
Volgens de vrijwilliger van Das&Boom was er aanvankelijk goed overleg met Mulleners en Kragten over de verplaatsing van de dassen. Kortgeleden zag ze tot haar ontzetting dat de burcht was afgerasterd en er vangkooien waren geplaatst. Het terrein grenst aan het beschermde natuurgebied Roerdal. Van den Enden: "Dassen hebben een leefgebied van tientallen hectare nodig om aan voldoende voedsel te komen. Het afbakenen van de burcht brengt ze in direct gevaar. Laat de dassen eerst rustig hun jongen krijgen en opvoeden op een voor hen vertrouwde plek die ze kennen."

Ze wijst daarbij op het Kennisdocument Das van BIJ12 van de gezamenlijke provincies. Daarin staat vermeldt dat je in de periode december tot en met juni dassen op/in een kraamburcht niet mag verstoren. "Limburg is de enige provincie die daarvan afwijkt", aldus Van den Enden.

Ongebruikelijk snelle vergunning
De Partij voor de Dieren (PvdD) in het Limburgs Parlement heeft inmiddels schriftelijke ‘spoedvragen’ gesteld aan het provinciebestuur over wat de partij ‘deze trieste gang van zaken noemt’.

Fractievoorzitter Pascale Plusquin wil dat de ontheffing om de dassen in het gebied te vangen door het plaatsen van rasters en vangkooien onmiddellijk wordt ingetrokken. ‘Zodat ze in deze kwetsbare periode met rust worden gelaten’. Volgens de PvdD is de vergunning in een korte periode van 12 dagen verleend terwijl een langere periode gebruikelijk is. Daarom wil de partij weten waarom dat is gebeurd.

De provincie Limburg was maandag niet voor een reactie bereikbaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen