Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtszaak dreigt om vangen van dassen in Roermond

Geplaatst opdinsdag 9 februari 2021 - 6:45

De stichting Das&Boom dreigt een kort geding aan te spannen tegen de provincie Limburg om te voorkomen dat twee dassen in Roermond wordt gevangen.

De provincie heeft een ontheffing verleend aan Mulleners Vastgoed uit Echt en het ontwerp- en adviesbureau Kragten uit Herten zodat ze het dassenpaar mogen vangen. Als de provincie de ontheffing niet direct intrekt, stapt Das&Boom dinsdag naar de voorzieningenrechter.

Dassenburcht
De dassenburcht op het voormalige pabo-terrein onder de tv-toren, moet plaats maken voor woningen. Daarom is de burcht intussen afgezet met hekwerk en zijn er drie vallen gezet om de dieren levend te vangen en over te brengen naar een andere plek.

Jongen
Volgens stichting Das&Boom, gesteund door dertien andere natuur- en milieuclubs, is dat veel te vroeg. De vrouwtjesdas is vermoedelijk al hoogzwanger of heeft al geworpen. De jongen zouden na een overplaatsing weinig overlevingskansen hebben. "De bouw van een nieuwe burcht is pas afgerond maar die is pas bruikbaar over enkele maanden. Nu hangt er nog een mensengeur die dassen afschrikt", zegt Marieke van den Enden.

Leefgebied
Volgens de vrijwilliger van Das&Boom was er aanvankelijk goed overleg met Mulleners en Kragten over de verplaatsing van de dassen. Kortgeleden zag ze tot haar ontzetting dat de burcht was afgerasterd en er vangkooien waren geplaatst. Het terrein grenst aan het beschermde natuurgebied Roerdal. Van den Enden: "Dassen hebben een leefgebied van tientallen hectare nodig om aan voldoende voedsel te komen. Het afbakenen van de burcht brengt ze in direct gevaar. Laat de dassen eerst rustig hun jongen krijgen en opvoeden op een voor hen vertrouwde plek die ze kennen."

Ze wijst daarbij op het Kennisdocument Das van BIJ12 van de gezamenlijke provincies. Daarin staat vermeldt dat je in de periode december tot en met juni dassen op/in een kraamburcht niet mag verstoren. "Limburg is de enige provincie die daarvan afwijkt", aldus Van den Enden.

Ongebruikelijk snelle vergunning
De Partij voor de Dieren (PvdD) in het Limburgs Parlement heeft inmiddels schriftelijke ‘spoedvragen’ gesteld aan het provinciebestuur over wat de partij ‘deze trieste gang van zaken noemt’.

Fractievoorzitter Pascale Plusquin wil dat de ontheffing om de dassen in het gebied te vangen door het plaatsen van rasters en vangkooien onmiddellijk wordt ingetrokken. ‘Zodat ze in deze kwetsbare periode met rust worden gelaten’. Volgens de PvdD is de vergunning in een korte periode van 12 dagen verleend terwijl een langere periode gebruikelijk is. Daarom wil de partij weten waarom dat is gebeurd.

De provincie Limburg was maandag niet voor een reactie bereikbaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen