Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter zet streep door vergunning stinkfabriek De Heus

Geplaatst opdonderdag 20 juni 2019 - 22:53

De rechtbank in Roermond heeft een streep gezet door de nieuwe vergunning voor de beruchte stinkfabriek De Heus in Maasbracht.

Met die vergunning van de provincie had de veevoerfabriek haar productie moeten kunnen uitbreiden, maar dat gaat in ieder geval voorlopig niet door.

Spuugzat
De zaak was aangespannen door een groep inwoners van Maasbracht en de gemeente Maasgouw, die de geuroverlast waarmee het dorp al jaren kampt, spuugzat zijn. Volgens de rechtbank heeft de provincie bij het uitschrijven van de vergunning niet goed gekeken naar de geuroverlast die de fabriek in Maasbracht veroorzaakt, ondanks het feit dat er in 2015 een geurafvanger bij het bedrijf is geplaatst.

Uitbreiding
Bovendien is de rechter het niet eens met de manier waarop de provincie gegevens uit een twintig jaar oude vergunning heeft gebruikt. In die oude vergunning mocht de fabriek jaarlijks zo'n 380.000 ton veevoer maken, de nieuwe vergunning bood ruimte voor 750.000 ton.

Lees ook: Maasgouw legt vergunning stinkfabriek De Heus bij rechter

Handhaven
De provincie kan tegen de uitspraak in beroep gaan, maar op dit moment is de oude vergunning dus weer van kracht. Buurtbewoners hebben al laten weten dat ze gaan eisen dat die ook gehandhaafd wordt. Daarvoor is diezelfde provincie weer verantwoordelijk.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen