Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter in zaak Jos Brech trekt zich terug

Geplaatst opwoensdag 18 augustus 2021 - 16:51

Een van de raadsheren die het hoger beroep van Jos Brech behandelen, trekt zich terug uit de zaak. Deze rechter in hoger beroep was vroeger advocaat van een getuige in de zaak. Hij wil de schijn van partijdigheid voorkomen.

De raadsheer heeft een zogenoemd verschoningsverzoek ingediend en dat is toegewezen. De rechter wordt vervangen door een andere.

Meerdere strafzaken
De raadsheer werkte tot juli 2018 als advocaat en stond tot kort voor zijn rechterbenoeming een cli├źnt bij die nu getuige is in de zaak Jos Brech. De raadsheer stond de getuige jarenlang bij in verschillende strafzaken, meldt het hof. Om welke getuige het gaat, is niet bekend. Het hoger beroep in de zaak van Jos Brech is op 6 april begonnen. Tot nu toe zijn er alleen pro formazittingen geweest. Het hof in Den Bosch zegt pas in juli te zijn ge├»nformeerd over de nieuwe getuige. Daarom heeft de raadsheer nu pas besloten om zich terug te trekken.

Wie is de nieuwe getuige in de zaak Jos Brech en wat is zijn of haar verhaal? Een woordvoerder van het parket in Den Bosch wil daar niets over zeggen. Het hof heeft eerder laten weten dat het graag eerder slachtoffers van Jos Brech wil horen. Het gaat dan om mannen die als kind slachtoffer werden van ontucht door Jos Brech. Of de getuige een van deze mannen is, kan de woordvoerder niet bevestigen.

Lees ook: Hof wil eerdere slachtoffers Jos Brech toch horen

Jos Brech werd door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot een celstraf van 12,5 jaar voor het ontvoeren en misbruiken van Nicky Verstappen, waardoor de jongen in augustus 1998 op de Brunssummerheide om het leven kwam. Daar bovenop kreeg de 58-jarige Brech een straf van zes maanden voor het bezit van kinderporno. Brech ging in beroep tegen het vonnis.

Lees ook: Rechtbank veroordeelt Jos Brech tot celstraf van 12,5 jaar

De inhoudelijke behandeling van de zaak in hoger beroep begint in november. Volgens het hof heeft het terugtrekken van de raadsheer geen gevolgen voor de voortgang van het proces.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen