Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter in zaak Jos Brech trekt zich terug

Geplaatst opwoensdag 18 augustus 2021 - 16:51

Een van de raadsheren die het hoger beroep van Jos Brech behandelen, trekt zich terug uit de zaak. Deze rechter in hoger beroep was vroeger advocaat van een getuige in de zaak. Hij wil de schijn van partijdigheid voorkomen.

De raadsheer heeft een zogenoemd verschoningsverzoek ingediend en dat is toegewezen. De rechter wordt vervangen door een andere.

Meerdere strafzaken
De raadsheer werkte tot juli 2018 als advocaat en stond tot kort voor zijn rechterbenoeming een cliënt bij die nu getuige is in de zaak Jos Brech. De raadsheer stond de getuige jarenlang bij in verschillende strafzaken, meldt het hof. Om welke getuige het gaat, is niet bekend. Het hoger beroep in de zaak van Jos Brech is op 6 april begonnen. Tot nu toe zijn er alleen pro formazittingen geweest. Het hof in Den Bosch zegt pas in juli te zijn geïnformeerd over de nieuwe getuige. Daarom heeft de raadsheer nu pas besloten om zich terug te trekken.

Wie is de nieuwe getuige in de zaak Jos Brech en wat is zijn of haar verhaal? Een woordvoerder van het parket in Den Bosch wil daar niets over zeggen. Het hof heeft eerder laten weten dat het graag eerder slachtoffers van Jos Brech wil horen. Het gaat dan om mannen die als kind slachtoffer werden van ontucht door Jos Brech. Of de getuige een van deze mannen is, kan de woordvoerder niet bevestigen.

Lees ook: Hof wil eerdere slachtoffers Jos Brech toch horen

Jos Brech werd door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot een celstraf van 12,5 jaar voor het ontvoeren en misbruiken van Nicky Verstappen, waardoor de jongen in augustus 1998 op de Brunssummerheide om het leven kwam. Daar bovenop kreeg de 58-jarige Brech een straf van zes maanden voor het bezit van kinderporno. Brech ging in beroep tegen het vonnis.

Lees ook: Rechtbank veroordeelt Jos Brech tot celstraf van 12,5 jaar

De inhoudelijke behandeling van de zaak in hoger beroep begint in november. Volgens het hof heeft het terugtrekken van de raadsheer geen gevolgen voor de voortgang van het proces.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen