Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter sluit tweede bijeenkomst lozingen pyrazool niet uit

Geplaatst opvrijdag 9 oktober 2015 - 15:40

De rechter in Roermond sluit niet uit dat er nog een bijeenkomst nodig is over de lozing van de stof pyrazool op de Maas.

Vrijdag diende het kort geding dat waterleidingmaatschappijen WML en Dunea hadden aangespannen tegen waterschap Roer en Overmaas.

Pyrazool in de Maas
Inzet van de procedure is het lozen van pyrazool in de Maas. In juli van dit jaar werd de chemische stof aangetroffen in het water van de rivier. Reden voor WML om per direct te stoppen met de inname van Maaswater voor het winnen van drinkwater.

Lees ook: Mosselen en vlooien ontdekten chemische stof in Maaswater

Gevaarlijk
De chemische stof werd op de Maas geloosd vanaf Chemelot. Het bedrijf dat het afvalwater zuivert van het chemiepark in Geleen heeft van het waterschap een lozingsnorm opgelegd gekregen. Omdat niet uit onderzoek is gebleken of pyrazool gevaarlijk is voor mensen, bestaat er verschil van inzicht over de hoeveelheden die toelaatbaar zijn in het drinkwater.

Norm van tafel
Zowel het Zuid-Hollandse Dunea als WML eisen dat het zogenoemde gedoogbesluit van tafel gaat of dat de huidige norm wordt gehalveerd. Ook de periode waarin de lozingsnorm van kracht is, moet korter.

Over twee weken, maar misschien ook eerder, doet de rechter uitspraak.

Lees ook: Dwangsom Chemelot tot anderhalf miljoen euro

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Lozingen pyrazool Chemelot weer binnen norm waterschap
Uitspraak geding over lozing van pyrazool uitgesteld
Waterschap besluit maandag over boete voor Chemelot
Na jaren norm voor pyrazool in Maaswater
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen