Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter sluit tweede bijeenkomst lozingen pyrazool niet uit

Geplaatst opvrijdag 9 oktober 2015 - 15:40

De rechter in Roermond sluit niet uit dat er nog een bijeenkomst nodig is over de lozing van de stof pyrazool op de Maas.

Vrijdag diende het kort geding dat waterleidingmaatschappijen WML en Dunea hadden aangespannen tegen waterschap Roer en Overmaas.

Pyrazool in de Maas
Inzet van de procedure is het lozen van pyrazool in de Maas. In juli van dit jaar werd de chemische stof aangetroffen in het water van de rivier. Reden voor WML om per direct te stoppen met de inname van Maaswater voor het winnen van drinkwater.

Lees ook: Mosselen en vlooien ontdekten chemische stof in Maaswater

Gevaarlijk
De chemische stof werd op de Maas geloosd vanaf Chemelot. Het bedrijf dat het afvalwater zuivert van het chemiepark in Geleen heeft van het waterschap een lozingsnorm opgelegd gekregen. Omdat niet uit onderzoek is gebleken of pyrazool gevaarlijk is voor mensen, bestaat er verschil van inzicht over de hoeveelheden die toelaatbaar zijn in het drinkwater.

Norm van tafel
Zowel het Zuid-Hollandse Dunea als WML eisen dat het zogenoemde gedoogbesluit van tafel gaat of dat de huidige norm wordt gehalveerd. Ook de periode waarin de lozingsnorm van kracht is, moet korter.

Over twee weken, maar misschien ook eerder, doet de rechter uitspraak.

Lees ook: Dwangsom Chemelot tot anderhalf miljoen euro

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Lozingen pyrazool Chemelot weer binnen norm waterschap
Uitspraak geding over lozing van pyrazool uitgesteld
Waterschap besluit maandag over boete voor Chemelot
Na jaren norm voor pyrazool in Maaswater
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen