Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter: nieuw onderzoek naar Tropicana-schutter nodig

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2020 - 9:06

Een verrassende wending in de zaak tegen Abbas Al-S. (34), die in 2018 werd veroordeeld voor een dodelijke schietpartij in de Sittardse loungebar Tropicana. Het Hof in Den Bosch heeft bepaald dat er nieuw onderzoek moet worden gedaan.

Die beslissing is hard aangekomen bij de familie van slachtoffer Abderahim Maihouane, zo laat hun advocaat L1 weten.

Lees ook: Twaalf jaar cel voor doodslag loungebarzaak Sittard

Twaalf jaar
Abbas werd in september 2018 veroordeeld tot twaalf jaar in de gevangenis. De rechter in Maastricht achtte doodslag en verboden wapenbezit bewezen. Abbas en zijn advocaat Peer Szymkowiak gingen vervolgens in hoger beroep. Deze week zou die zaak worden afgerond; maandag stond het inhoudelijke proces gepland en over twee weken zou er uitspraak worden gedaan.

Nieuw onderzoek
Daar is nu een streep doorheen gezet. Alle betrokkenen verzamelden zich maandag in Den Bosch, de zaak werd grotendeels doorgenomen en nabestaanden hadden zelfs al gesproken. Het was wachten op de eis van justitie. Zover kwam het echter niet; de hogere rechter besloot dat er nog te veel vragen waren en schreef een nieuw onderzoek uit. De zaak ligt nu minstens tot september stil.

Nagel-dna
Abbas werd onder meer veroordeeld vanwege dna dat onder de vingernagels van het slachtoffer is gevonden. Dat dna-profiel is toegeschreven aan verdachte Abbas. Volgens de vermeende schutter kan dat zijn gebeurd toen hij Abderahim een knuffel of omhelzing gaf. Ook zou hij hem een hand hebben gegeven. Een deskundige moet nu van de hogere rechter uitzoeken of het zou kunnen dat Abbas' dna op die manier onder de nagels van Abderahim kwam.

Broer als getuige
Daarnaast wordt de broer van het slachtoffer als getuige gehoord, zo bevestigt zijn advocaat Floor Oehlen. "Hij heeft destijds iets over het incident gehoord van een andere man. Als hij vertelt wie dat is, dan willen ze ook die man als getuige oproepen", legt de raadsvrouw uit.

"Dit is heel zuur voor de familie. Voor hen duurt de zaak al erg lang en nu wordt zijn broertje weer bij de zaak betrokken. Ze hadden gehoopt dit hoofdstuk nu af te kunnen sluiten."

Niet gevochten
Abbas' advocaat Szymkowiak is meer te spreken over de verrassende zet van het Hof. "Mijn cliënt heeft over het dna altijd gezegd: 'Dat komt niet doordat ik hem heb gedood. Ik heb niet geschoten, niet gevochten.' De rechtbank geloofde dat niet. Ik ben blij dat het Hof nu serieus onderzoek doet naar andere mogelijkheden."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen