Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter: nieuw onderzoek naar Tropicana-schutter nodig

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2020 - 9:06

Een verrassende wending in de zaak tegen Abbas Al-S. (34), die in 2018 werd veroordeeld voor een dodelijke schietpartij in de Sittardse loungebar Tropicana. Het Hof in Den Bosch heeft bepaald dat er nieuw onderzoek moet worden gedaan.

Die beslissing is hard aangekomen bij de familie van slachtoffer Abderahim Maihouane, zo laat hun advocaat L1 weten.

Lees ook: Twaalf jaar cel voor doodslag loungebarzaak Sittard

Twaalf jaar
Abbas werd in september 2018 veroordeeld tot twaalf jaar in de gevangenis. De rechter in Maastricht achtte doodslag en verboden wapenbezit bewezen. Abbas en zijn advocaat Peer Szymkowiak gingen vervolgens in hoger beroep. Deze week zou die zaak worden afgerond; maandag stond het inhoudelijke proces gepland en over twee weken zou er uitspraak worden gedaan.

Nieuw onderzoek
Daar is nu een streep doorheen gezet. Alle betrokkenen verzamelden zich maandag in Den Bosch, de zaak werd grotendeels doorgenomen en nabestaanden hadden zelfs al gesproken. Het was wachten op de eis van justitie. Zover kwam het echter niet; de hogere rechter besloot dat er nog te veel vragen waren en schreef een nieuw onderzoek uit. De zaak ligt nu minstens tot september stil.

Nagel-dna
Abbas werd onder meer veroordeeld vanwege dna dat onder de vingernagels van het slachtoffer is gevonden. Dat dna-profiel is toegeschreven aan verdachte Abbas. Volgens de vermeende schutter kan dat zijn gebeurd toen hij Abderahim een knuffel of omhelzing gaf. Ook zou hij hem een hand hebben gegeven. Een deskundige moet nu van de hogere rechter uitzoeken of het zou kunnen dat Abbas' dna op die manier onder de nagels van Abderahim kwam.

Broer als getuige
Daarnaast wordt de broer van het slachtoffer als getuige gehoord, zo bevestigt zijn advocaat Floor Oehlen. "Hij heeft destijds iets over het incident gehoord van een andere man. Als hij vertelt wie dat is, dan willen ze ook die man als getuige oproepen", legt de raadsvrouw uit.

"Dit is heel zuur voor de familie. Voor hen duurt de zaak al erg lang en nu wordt zijn broertje weer bij de zaak betrokken. Ze hadden gehoopt dit hoofdstuk nu af te kunnen sluiten."

Niet gevochten
Abbas' advocaat Szymkowiak is meer te spreken over de verrassende zet van het Hof. "Mijn cliënt heeft over het dna altijd gezegd: 'Dat komt niet doordat ik hem heb gedood. Ik heb niet geschoten, niet gevochten.' De rechtbank geloofde dat niet. Ik ben blij dat het Hof nu serieus onderzoek doet naar andere mogelijkheden."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen