Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter: Maastricht heeft fout gehandeld in spionagekwestie

Geplaatst opdinsdag 17 september 2019 - 15:32

De gemeente Maastricht heeft fout gehandeld in een onderzoek naar het lekken van notulen uit een vertrouwelijk beraad.

Volgens de kantonrechter in Maastricht was er wel een zwaarwegend belang om het lek te onderzoeken. Maar de manier waarop het onderzoek werd uitgevoerd in de mails van OR-leden staat in geen verhouding tot het doel.

Video: L1

Spionage
De affaire speelde vorig jaar toen de gemeentesecretaris een detectivebureau opdracht gaf om het mailverkeer van zo’n 40 ambtenaren te onderzoeken. Onder hen waren alle leden van de OR. In het ambtenarenapparaat bestond grote weerstand tegen het gezamenlijk administratiekantoor SSC-ZL van de gemeenten Heerlen, Sittard-Geleen en Maastricht.

Notulen
In maart van dat jaar waren vertrouwelijke concept-notulen uit een bestuursvergadering gelekt waarin stond dat er onderzocht zou worden of dwarsliggende ambtenaren geschorst of ontslagen zouden kunnen worden. De OR staat op het standpunt dat haar leden een beschermde status genieten en dat een onderzoek naar mails van ambtenaren altijd van te voren moet worden gemeld.

video: L1

Privacy
De rechter is het daarmee eens. In het privacyreglement van de gemeente Maastricht staat dat e-mails gecontroleerd kunnen worden. Maar dat moet volgens de rechtbank wel transparant zijn. En dat was hier niet het geval.

De gemeente Maastricht is blij dat er nu duidelijkheid is en ziet dat als een goede stap in het herstel van vertrouwen tussen ambtenaren en werkgever.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen