Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter laat 'legendarische' drugsverdachte Sandro vrij

Geplaatst opwoensdag 17 maart 2021 - 6:45

Sandro P. (45) komt woensdagmorgen vrij. De man uit Landgraaf is een bekende naam in het drugsmilieu en wordt gezien als spil in een grote drugszaak, maar de rechter heeft besloten zijn voorarrest te schorsen.

Datzelfde geldt voor Sandro's zoon Miquel (22) en medeverdachten Danny G. (36), Aidan van O. (26) en Roger W. (49). Aan hun vrijlating zijn wel verschillende voorwaarden gebonden.

Lees ook: Acht arrestaties in grote drugszaak na EncroChat-kraak

Geheime berichten
De aanklaagster verzette zich stevig tegen de vrijlating van de groep. Zij stelt dat er voldoende bewijs is om aan te tonen dat de mannen verantwoordelijk zijn voor een drugsfabriek aan de Rekoutweg in Maastricht. Een deel van de groep zou daarnaast betrokken zijn geweest bij een opslagpand in de Burgemeester Waszinkstraat in Heerlen. Daar vond de politie 36 kilo harddrugs.

Een belangrijk deel van het bewijs wordt gevormd door EncroChat-berichten, versleutelde berichten die justitie in handen heeft gekregen.

Telefoons en wapens
Verdachten zaten tot hun nek in het criminele milieu, stelt de aanklaagster mede op basis van de chatgesprekken. "Ze hebben zich non-stop beziggehouden met drugshandel." Verschillende verdachten stortten zich volgens de aanklaagster ook op de wapenhandel en verdachte Aidan had daarnaast nog een levendige handel in versleutelde telefoons.

Zaak opgeblazen
Advocatentrio Nienke Bloebaum, Bas Janssen en Marijn Zuketto bijt van zich af. Volgens het drietal springt justitie wel erg creatief om met de feiten en ontbreekt context rondom de aangehaalde chatgesprekken. "De officier haalt er zaken bij waar deze mensen helemaal niet van verdacht worden. Laten we wel bij de kern blijven", zegt Bloebaum.

Lees ook: Pillenproductie op bestelling: 'Luxe leven drugsverdachten'

Grote legende
Advocaat Janssen vindt bovendien dat er een verkeerd beeld wordt geschetst van vermeend hoofdrolspeler Sandro. "Hij wordt neergezet als de grote legende Sandro P., een grote baas. Zeg je 'amfetamine' dan zeg je 'Sandro', volgens justitie. Voor hem is het al jarenlang vechten tegen die beeldvorming. Het blijkt ook helemaal niet uit de dossiers."

Als voorbeeld van die beeldvorming neemt de raadsman een Rolex-horloge en een groot geldbedrag van Sandro die door justitie in beslag zijn genomen. Tijdens een eerder onderzoek werden datzelfde horloge en het geldbedrag al eens meegenomen. "En hij kreeg alles weer terug, omdat hij had aangetoond dat hij het had verdiend met pokeren."

Acht verdachten
In een eerder is verdachte Adam P. al vrijgelaten, bevestigt advocaat Wesley Houben. Tim B. (35) mag woensdagmorgen naar huis volgens zijn raadsman Arthur Vonken. Alleen Jeffrey S. (28) zit nog in voorarrest, maar advocaat Ludo Hameleers hoopt ook hem snel op vrije voeten te krijgen. De verdachten zijn nu onder voorwaarden vrij tot er uitspraak wordt gedaan in de zaak. Het is nog niet bekend wanneer het proces begint.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen