Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter: L1 terecht beboet om sponsoring

Geplaatst opdonderdag 1 februari 2018 - 14:53

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft terecht boetes opgelegd aan L1. Dat vindt de rechter.

De omroep begon een proces, omdat ze het niet eens was met een aantal opgelegde boetes. Deze waren opgelegd, omdat de sponsorregels zouden zijn overtreden. Volgens het CvdM werden gezondheidsprogramma's onterecht aangemerkt als educatieve programma's en werden in een cultuurprogramma producten aangeprezen.

Bezwaarprocedure
Volgens L1 zijn de regels niet helder en mochten de programma's gewoon worden gesponsord. Daarom werd een deel van de opgelegde boete, ter waarde van 117.000 euro, aangevochten. In totaal was de boete, ook voor andere overtredingen, ruim 275.000 euro. Na een bezwaarprocedure werd 36.500 euro kwijtgescholden.

Lees ook: L1 stapt naar rechter vanwege boete van 117.000 euro

Schilderij
De rechtbank vindt dat de gezondheidsprogramma's niet educatief zijn en dus is de boete terecht. Ook het tonen van een schilderij in het cultuurprogramma Kunst op de Bonnefooi, was in strijd met de regels, zo luidt het oordeel.

Lees ook: Tonnen boete voor sluikreclame L1, omroep in beroep

Teleurstellend
L1 reageert teleurgesteld op het vonnis van de rechter. "De uitleg over wat valt onder educatieve programma's blijft teleurstellend", reageert directeur Rob Stevens. "We gaan het vonnis goed bestuderen en bekijken daarna of er aanknopingspunten zijn om in hoger beroep te gaan." De omroep kan het besluit van de bestuursrechter nog aanvechten bij de Raad van State.

Niet gemogen
Het Commissariaat voor de Media is blij met de uitspraak. "Bedrijven en instellingen konden als het ware redactionele ruimte kopen. Voor de kijker is nu duidelijk dat deze programma's gesponsorde programma's zijn en dat dat niet had gemogen", aldus voorzitter Madeleine de Cock Buning.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen