Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter krijgt grotere rol bij integriteit in gemeenten

Geplaatst opmaandag 19 maart 2018 - 18:41

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat de Gemeentewet aanpassen om integriteitskwesties binnen het gemeentebestuur zoveel mogelijk te voorkomen en waar nodig via de rechter aan te pakken.

Ook komt ze met een wetsvoorstel dat duidelijk moet maken wanneer een raadslid zich schuldig maakt aan belangenverstrengeling.

Basistoets integriteit
Daarin komen mogelijk ook gronden waarop een raadslid geschorst kan worden door de rechter. Er komt in ieder geval een 'basistoets integriteit' voor bestuurders, en wethouders moeten voortaan een Verklaring Omtrent Gedrag of VOG hebben. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Brunssum
Die basistoets integriteit moet een einde maken aan de verschillende risicoanalyses die nu bij verschillende gemeenten worden toegepast. Voor de Brunssumse politicus Jo Palmen pakte zo'n risicoanalyse negatief uit, maar dat werd pas duidelijk toen hij al was benoemd tot wethouder. Die kwestie leidde ook in Den Haag tot gefronste wenkbrauwen.

Escalatieladder
Verder komt de minister met een 'escalatieladder' waarmee lokale bestuurders hulp kunnen inschakelen, als integriteitskwesties niet binnen de gemeenteraad zelf kunnen worden opgelost. De minister denkt daarbij aan een rol voor de commissaris van de Koning, die collegevergaderingen moet kunnen bijwonen en inzicht moet krijgen in gemeentelijke documenten. Ook moet er een integriteitscommissie komen die burgemeesters kan ondersteunen.

Lees ook: 'Meer macht gouverneur in integriteitskwesties'

De minister onderzoekt nog of er ook een rol voor het ministerie zelf moet komen bij hoog opgelopen integriteitskwesties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen