Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter: kernreactor Tihange hoeft niet dicht

Geplaatst opdonderdag 3 september 2020 - 11:37

Een kernreactor in het Belgische Tihange met tal van scheurtjes hoeft niet vervroegd dicht. De Belgische rechter is niet overtuigd dat de centrale onveilig is, zoals de naburige gemeente Maastricht en andere overheden en actiegroepen stelden, zegt een van die actiegroepen.

Over de reactor op leeftijd zijn sinds jaar en dag grote zorgen in België, Nederland en Duitsland. De wand van 'Tihange 2' vertoont al jaren duizenden haarscheurtjes in het reactorvat en de centrale ligt geregeld stil. Gaat het mis met de reactor, dan lopen de inwoners van Maastricht en vijf miljoen anderen in een straal van 75 kilometer gevaar.

Niet snel genoeg
Tihange 2 zou begin februari 2023 toch al dichtgaan, maar dat gaat onder anderen Leo Tubbax van actiegroep Nucléaire Stop Kernenergie niet snel genoeg. Had de rechtbank van eerste aanleg in Brussel de eisers donderdag gelijk gegeven, dan had hoogstwaarschijnlijk ook de tweede 'scheurtjesreactor' van België, Doel 3 bij Antwerpen, eerder moeten sluiten.

Lees ook: Rechter komt met oordeel Tihange-2: uitspraak voor de bühne

Veilig
De Belgische staat, uitbater Electrabel en toezichthouder FANC hebben steeds gewezen op het oordeel van deskundigen dat de centrales veilig zijn. De rechtbank ging daarin mee.

Hoger beroep
Maastricht en de andere eisers kunnen nog in hoger beroep. Maar dat vergt opnieuw tijd, zegt Tubbax. Ook als ze dat winnen, zal dat de sluiting mogelijk nauwelijks meer vervroegen.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen