Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter: groen licht voor herindeling Heerlen-Landgraaf

Geplaatst opwoensdag 5 juli 2017 - 10:27

Het provinciebestuur mag gewoon doorgaan met de procedure voor een fusie van Heerlen en Landgraaf.

De rechtbank in Maastricht heeft in kort geding de eis van de gemeente Landgraaf afgewezen. Zij eiste om de provincie te dwingen met die herindelingsprocedure te stoppen, omdat die onrechtmatig zou zijn. Ook de eis om eerst een referendum te houden, heeft de rechtbank niet gehonoreerd.

Referendum
De advocaat van Landgraaf meende dat zo'n referendum op basis van het Europees Handvest verplicht is. Maar volgens de rechter is met de 24 rondetafelgesprekken en een burgerpeiling die zijn gehouden de plaatselijke gemeenschap al geraadpleegd. Een referendum wordt wel aanbevolen volgens het Handvest, maar niet voorgeschreven zoals de gemeente Landgraaf beweerde.

Tik op de vingers
Toch krijgt ook de provincie een forse tik op de vingers. De rechter vindt dat de gang van zaken "de indruk wekt dat de provincie de gemeente zonder het voorgeschreven overleg heeft gepasseerd." Eventuele conclusies die daaruit getrokken kunnen worden zijn volgens de uitspraak echter aan de politiek, en niet aan een rechter.

Ook in andere rechtszaken waarmee geprobeerd werd herindeling tegen te houden, oordeelde de rechters steeds dat dit een politieke beslissing is, en geen zaak voor de rechtbank.

Politiek
Nu Landgraaf het kort geding heeft verloren, is het donderdag aan het Limburgs Parlement om ja of nee te zeggen tegen een herindeling van Heerlen en Landgraaf. Het is nog lang niet zeker of daar een meerderheid voor is. Het is immers nog onduidelijk wat de fracties van CDA, Partij voor de Dieren en Volkspartij Limburg voor standpunt innemen.

De hele uitspraak is terug te lezen op Rechtspraak.nl

Lees alles over het Oud Limburgs Schuttersfeest op l1.nl.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Stap naar rechter Landgraaf is weggegooid gemeenschapsgeld'
Referendum herindeling afgewezen, comité blijft hopen
Herindeling Landgraaf op 28 juni voor de rechter
Draagvlak in raad Landgraaf voor fusie kalft af
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen