Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter grijpt niet in bij kap Sterrebos

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 16:54

De rechter grijpt niet in bij de kap van het Sterrebos in Holtum. Meer dan de helft van dat bos moet verdwijnen voor de uitbreiding van VDL Nedcar. Het autobedrijf wil er namelijk een tweede productielijn bij.

De Raad van State besliste donderdag dat er op dit moment geen spoed is om de kap tegen te houden en grijpt daarom niet in. Er is namelijk nog geen ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming (Wnb) verleend, die wel nodig is omdat verschillende dieren zoals vleermuizen, reeën, vlinders en dassen in het bos leven.

Geen nieuwe opdrachtgever
Stichting De Groene Sporenwolf uit Nieuwstadt is tegen de bomenkap en dat de autofabriek het gebied wil gebruiken voor uitbreiding, terwijl Nedcar nog geen klant heeft gevonden voor de nieuwe productielijn.

Lees ook: Uitbreiding Nedcar: 100 mensen betogen tegen kap Sterrebos

Pas 8 november kappen
Ook speelt mee dat de kap niet eerder dan 8 november dit jaar mag beginnen. Dat komt omdat er nieuwe burchten zijn geplaatst voor de dassenfamilie die in het Sterrebos zit. Die werkzaamheden waren op 7 mei klaar en voordat de Wnb-ontheffing kan worden gegeven, moet er eerst een gewenningsperiode van zes maanden voor de dassen zijn geweest. De eerst mogelijke datum voor de kap is daarom pas 8 november.

"De komende vijf maanden gebeurt hier niks, dus er is geen reden om een voorlopige voorziening te treffen", zegt een woordvoerster van de Raad van State. Ze sluit niet uit dat er alsnog een nieuwe voorlopige voorziening wordt aangevraagd als de stichting alsnog procedeert tegen de definitieve ontheffing.

Op 23 mei protesteerden zo'n 100 mensen tegen de kap van het Sterrebos:

L1

Grotere beroepsprocedure
De Groene Sporenwolf heeft naast de voorlopige voorziening ook protest aangetekend tegen het hele plan van de uitbreiding van Nedcar. Die beroepsprocedure moet nog starten, maar voorzitter Evert Masthoff van De Groene Sporenwolf heeft goede hoop. Waar hij wel had verwacht dat deze voorziening werd afgewezen, denkt hij dat de stichting een goede kans maakt bij de grotere procedure.

Stikstof
Bij de uitbreiding gaat de provincie ook de N276, de Rijksweg die langs Nedcar loopt, verleggen. "Hoe de stikstofrichtlijnen nu zijn, mogen ze die weg niet omleggen", zegt Masthoff. Hij refereert aan plannen voor het doortrekken van de A15 bij Arnhem. Dat project staat momenteel stil omdat demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat beter uitleg moet geven over de methode waarmee ze de stikstofuitstoot van deze weg berekent op natuurgebieden in de buurt.

Verschillende wegenprojecten in ons land zijn daarom momenteel nog onzeker. "Daar gaan wij het op winnen", zegt de vastberaden voorzitter van het lokale actiecomité. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voorkomt bij de Raad van State.

Het Sterrebos ligt ten noorden van VDL Nedcar
Kaart: OpenStreetMap (beeldbewerking L1)
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen