Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter buigt zich over Taihuttu-film De Oost

Geplaatst opvrijdag 7 mei 2021 - 13:26

De rechtbank in Amsterdam buigt zich vrijdag over een kort geding dat is aangespannen door de Federatie Indische Nederlanders (FIN) tegen de film De Oost van de Venlose regisseur Jim Taihuttu.

De FIN wil dat er een disclaimer bij de film komt die het fictieve karakter moet benadrukken. FIN wordt daarin gesteund door meerdere belangen- en veteranenorganisaties.

Indonesische onafhankelijkheid
De film van Taihuttu gaat over een jonge Nederlandse soldaat die wordt uitgezonden voor de oorlog tegen de Indonesische onafhankelijkheid, en de gewetensbezwaren waarmee hij daar wordt geconfronteerd. Martijn Lakemeier speelt de hoofdrol.

Onjuist
Volgens de FIN is een disclaimer noodzakelijk omdat de film geschiedkundige claims maakt, die niet worden ondersteund door historische feiten. Zo wordt in een recente trailer onder andere gesteld dat Nederlandse militairen naar Nederlands-Indië zijn gestuurd 'om de Indonesische vrijheidsstrijd neer te slaan', terwijl zij vooral zijn gestuurd om een eind te maken aan de Bersiap. Dat waren gewelddadige Indonesische paramilitaire organisaties en bendes.

Lees ook: Voor première al lof voor Taihuttu-film De Oost

Disclaimer noodzakelijk
"Doordat deze film teruggrijpt op historische gebeurtenissen kan de indruk ontstaan alsof de film ook de geschiedkundige werkelijkheid weergeeft", zegt FIN-voorzitter Hans Moll. "Dat is niet zo. Betrokkenen, maar ook kijkers, hebben het recht om te weten dat de film vooral een eigen interpretatie is van de producent en de regisseur. Dat aan de film zelfs een lespakket voor middelbare scholen is gekoppeld, maakt dat een disclaimer onvermijdelijk is."

Uitspraak
De producent gaf tijdens de inhoudelijke behandeling aan een disclaimer op te nemen bij de film. Voor FIN is dat echter onvoldoende. "De disclaimer is nu opgenomen na de film, zelfs na de aftitelingen. Dan is iedereen dus al de zaal uit", zegt een woordvoerder Micha’el Lentze. Daarom zet de federatie het kort geding door. De rechter doet volgende week dinsdag uitspraak.

De film is vanaf 13 mei te zien op Amazon Prime Video.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen