Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter buigt zich over bestuurlijk gedonder bij Bospop

Geplaatst opwoensdag 12 mei 2021 - 20:24

De rechter buigt zich binnenkort over het bestuurlijk gedonder bij Bospop. De drie ontslagen bestuursleden van het festival in Weert hebben een kort geding aangespannen om hun ontslag aan te vechten.

Peter van Mierlo, Ed Sealtiel en Niek Houben zijn in maart van dit jaar ontslagen. Ze zijn van mening dat dit juridisch geen stand houdt.

Wetswijziging
Het drietal is ontslagen omdat er volgens Bospop-oprichter en -directeur Peter Verkennis de laatste maanden een 'onwerkbare situatie' was ontstaan. Bovendien rommelde het volgens de festivalbaas al anderhalf jaar in het bestuur. Het conflict spitst zich toe op de organisatie zelf. De scheuring is een gevolg van een wetswijziging per 1 juli, die bepaalt dat er een onafhankelijk toezichthouder moet komen. Daarom wilde de organisatie terug van zeven naar drie bestuursleden. Dat bestuur moet zich bezighouden met beleid, zoals statuten, inhoudelijke reglementen en de toekomstvisie. Volgens Verkennis wilde festivalorganisator Mojo dat Bospop hieraan zou voldoen.

Lees ook: Gedonder in organisatie Bospop: bestuursleden ontslagen

Ander inzicht
Het drietal heeft een andere opvatting over de bestuursstructuur dan de overige vier bestuursleden (Peter Verkennis, Geer van Tuel, Johan van de Moosdijk en Maria Wolter). Zij willen een klein uitvoerend bestuur met daarboven een raad van toezicht die de achterban breed vertegenwoordigt. Verder verbaasde het hen dat het al anderhalf jaar zou rommelen in het bestuur.

Mails
Na een bestuursvergadering begin maart met één agendapunt - het ontslag van de drie bestuursleden - werden er verschillende mails rondgestuurd naar vrijwilligers van het festival, waaronder een mail van de ontslagen bestuursleden. Daarin schreven ze destijds dat ze het niet eens zijn met hun ontslag en zich beraden op stappen. Ze leggen de schuld voor hun ontslag voornamelijk bij directeur Peter Verkennis. "Bospop is van iedereen en niet de 'one-man' show van Peter Verkennis", zo stond in één van de mails.

De drie ontslagen bestuursleden willen de gang naar de rechter niet nader toelichten. Verkennis wil er ook niet al te veel over kwijt. "We kunnen bestuursleden alleen maar ontslaan als de overige bestuursleden daar unaniem in zijn", zegt hij.

Het kort geding dient 26 mei in de rechtbank in Roermond.

Lees ook: Gedonder Bospop: bestuursleden willen mediator

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen