Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter buigt zich over bestuurlijk gedonder bij Bospop

Geplaatst opwoensdag 12 mei 2021 - 20:24

De rechter buigt zich binnenkort over het bestuurlijk gedonder bij Bospop. De drie ontslagen bestuursleden van het festival in Weert hebben een kort geding aangespannen om hun ontslag aan te vechten.

Peter van Mierlo, Ed Sealtiel en Niek Houben zijn in maart van dit jaar ontslagen. Ze zijn van mening dat dit juridisch geen stand houdt.

Wetswijziging
Het drietal is ontslagen omdat er volgens Bospop-oprichter en -directeur Peter Verkennis de laatste maanden een 'onwerkbare situatie' was ontstaan. Bovendien rommelde het volgens de festivalbaas al anderhalf jaar in het bestuur. Het conflict spitst zich toe op de organisatie zelf. De scheuring is een gevolg van een wetswijziging per 1 juli, die bepaalt dat er een onafhankelijk toezichthouder moet komen. Daarom wilde de organisatie terug van zeven naar drie bestuursleden. Dat bestuur moet zich bezighouden met beleid, zoals statuten, inhoudelijke reglementen en de toekomstvisie. Volgens Verkennis wilde festivalorganisator Mojo dat Bospop hieraan zou voldoen.

Lees ook: Gedonder in organisatie Bospop: bestuursleden ontslagen

Ander inzicht
Het drietal heeft een andere opvatting over de bestuursstructuur dan de overige vier bestuursleden (Peter Verkennis, Geer van Tuel, Johan van de Moosdijk en Maria Wolter). Zij willen een klein uitvoerend bestuur met daarboven een raad van toezicht die de achterban breed vertegenwoordigt. Verder verbaasde het hen dat het al anderhalf jaar zou rommelen in het bestuur.

Mails
Na een bestuursvergadering begin maart met één agendapunt - het ontslag van de drie bestuursleden - werden er verschillende mails rondgestuurd naar vrijwilligers van het festival, waaronder een mail van de ontslagen bestuursleden. Daarin schreven ze destijds dat ze het niet eens zijn met hun ontslag en zich beraden op stappen. Ze leggen de schuld voor hun ontslag voornamelijk bij directeur Peter Verkennis. "Bospop is van iedereen en niet de 'one-man' show van Peter Verkennis", zo stond in één van de mails.

De drie ontslagen bestuursleden willen de gang naar de rechter niet nader toelichten. Verkennis wil er ook niet al te veel over kwijt. "We kunnen bestuursleden alleen maar ontslaan als de overige bestuursleden daar unaniem in zijn", zegt hij.

Het kort geding dient 26 mei in de rechtbank in Roermond.

Lees ook: Gedonder Bospop: bestuursleden willen mediator

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen