Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter biedt hulp bij schulden

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 9:19

De rechtbank Limburg is de eerste rechtbank in Nederland die een eigen schuldenloket krijgt. Als tijdens een zitting blijkt dat iemand schulden heeft, krijgt hij of zij meteen hulp aangeboden.

Op 1 januari 2020 start de rechtbank met dit initiatief. Na een jaar zal het project geëvalueerd worden.

6,5 keer vaker
Mensen met schulden komen 6,5 keer vaker in aanraking met justitie, zegt de rechtbank. "Een kwetsbare groep mensen wordt door middel van het laagdrempelige doorverwijssysteem eerder in beeld gebracht."

Schuldenfunctionaris
De rechter kan iemand vanuit de zitting doorverwijzen naar de schuldenfunctionaris. Deze zal gaan kijken met de betrokkene of er hulp nodig is.

Hulp
Wanneer er hulp nodig is, wordt de persoon doorverwezen naar de schuldhulpverlening van de gemeente. Alle gemeenten in de provincie hebben aangegeven mee te zullen doen.

Het schuldenloket is tot stand gekomen in samenwerking met de Kredietbank Limburg, de gemeenten Weert, Roermond, Sittard-Geleen en Maastricht.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen