Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter besluit of medewerkers Euroturbine cel in moeten

Geplaatst opmaandag 18 februari 2019 - 6:00

De directeur van het Venlose bedrijf Euroturbine en twee medewerkers krijgen maandag te horen of ze opnieuw de cel in moeten.

Het drietal wordt verdacht deel uit te maken van een crimineel samenwerkingsverband en het zonder geldige documenten turbine-onderdelen naar Iran te hebben gesluisd.

Belastingfraude
De directeur wordt verder beschuldigd van witwassen en belastingfraude. Ook moeten de drie rekeninghouden met een mogelijke boete die in de miljoenen kan lopen.

FIOD-onderzoek
De drie verdachten werden in 2010 opgepakt na een FIOD-onderzoek en zaten toen een maand in de cel. Eind vorig jaar was de rechtszaak en toen eiste het Openbaar Ministerie gevangenisstraffen van drie jaar voor de directeur en 20 maanden voor elk van beide medewerkers.

Lees ook: OM wil miljoenen van Euroturbine en drie medewerkers

Dual-use
De spullen die het drietal verstuurde, waren zogenoemde dual-use-goederen. Dat zijn spullen die voor vreedzame, maar ook militaire doeleinden gebruikt kunnen worden zoals massavernietigingswapens. Voor die producten moet voor landen buiten de EU een vergunning worden aangevraagd.

De uitspraak is maandagmiddag voor de rechtbank in Maastricht.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen