Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtbank wil openheid Venlo over vertrek gemeentesecretaris

Geplaatst opdonderdag 27 februari 2020 - 22:09

De gemeente Venlo moet meer openheid geven over het vertrek van voormalig gemeentesecretaris Piet Lucassen in juni 2017.

Dat heeft de rechtbank Limburg bepaald in een procedure die door een inwoner van Venlo was aangespannen.

Wob
De man had in eerste instantie via een verzoek op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) bij de gemeente gevraagd om alle stukken. Onder meer naar een analyse van oud-PvdA wethouder Ramon Testroote.

Miljoenentekort
Begin juni 2017 stuurde Testroote, die in februari 2016 was gestopt als wethouder, een zeer kritische reactie naar het college van B&W over een terugblik van gemeentesecretaris Lucassen op het miljoenentekort dat was ontstaan bij de uitvoering van zorgtaken.

Lees ook: Gemeentesecretaris Venlo stapt per direct op

Blazoen
Volgens Testroote stonden daarin 41 onjuistheden en "worden allerlei mensen voor de bus gegooid teneinde het blazoen van de gemeentesecretaris te zuiveren".

Intern
De brief van Testroote lekte destijds gedeeltelijk uit. Maar de inwoner van Venlo wilde het hele document inzien. Het college weigerde dat, omdat het om een notitie voor intern beraad zou gaan.

Oogmerk
Maar volgens de rechtbank Limburg is dat niet het geval. Het stuk is niet met dat oogmerk opgesteld. En ook is Testroote niet bij dat vermeende interne beraad betrokken of gevraagd met het oog daarop met zijn notitie te komen. "De gemeente had openbaarmaking van deze brief daarom niet mogen weigeren", zo concludeert de rechtbank.

Gemengd
Wat betreft andere gevraagde stukken, komt de rechtbank tot een gemengd oordeel. Enerzijds volgt zij het standpunt van de gemeente dat een aantal stukken niet is teruggevonden en dus niet kan worden verstrekt.

Vernietigd
Dat wordt "niet ongeloofwaardig" genoemd "gelet op het gehouden onderzoek, de specifieke aard van de gevraagde stukken en omdat niet is gebleken dat stukken, accounts, en berichten van Lucassen volgens voorschriften of gemaakte afspraken zijn verwijderd en vernietigd".

Wisseling
De advocaat van de gemeente Venlo had bij de behandeling van de zaak aangegeven dat het bij de wisseling van ambtenaren nog wel eens voorkomt dat een dossier verdwijnt.

Beroepsgronden
Maar anderzijds oordeelt de rechtbank dat niet is gebleken dat de gemeente Venlo andere gevraagde stukken ook niet (meer) heeft. En daarom stelt de rechtbank niet te kunnen beoordelen of die terecht niet openbaar zijn gemaakt. "De rechtbank kan daardoor de inhoudelijke beroepsgronden van eiser niet beoordelen omdat ze niet beschikt over alle stukken."

Besluit
De rechtbank vernietigt daarom de afwijzing van het Wob-verzoek gedeeltelijk en draagt Venlo op om een nieuw besluit te nemen op basis van haar uitspraak.

Reactie
De gemeente komt in de loop van volgende week met een reactie.

De betreffende inwoner van Venlo heeft overigens ook een beroepszaak lopen tegen het niet honoreren van een Wob-verzoek over het vertrek in 2015 van de toenmalige gemeentesecretaris Willemien Meijering.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen