Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtbank wil openheid Venlo over vertrek gemeentesecretaris

Geplaatst opdonderdag 27 februari 2020 - 22:09

De gemeente Venlo moet meer openheid geven over het vertrek van voormalig gemeentesecretaris Piet Lucassen in juni 2017.

Dat heeft de rechtbank Limburg bepaald in een procedure die door een inwoner van Venlo was aangespannen.

Wob
De man had in eerste instantie via een verzoek op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) bij de gemeente gevraagd om alle stukken. Onder meer naar een analyse van oud-PvdA wethouder Ramon Testroote.

Miljoenentekort
Begin juni 2017 stuurde Testroote, die in februari 2016 was gestopt als wethouder, een zeer kritische reactie naar het college van B&W over een terugblik van gemeentesecretaris Lucassen op het miljoenentekort dat was ontstaan bij de uitvoering van zorgtaken.

Lees ook: Gemeentesecretaris Venlo stapt per direct op

Blazoen
Volgens Testroote stonden daarin 41 onjuistheden en "worden allerlei mensen voor de bus gegooid teneinde het blazoen van de gemeentesecretaris te zuiveren".

Intern
De brief van Testroote lekte destijds gedeeltelijk uit. Maar de inwoner van Venlo wilde het hele document inzien. Het college weigerde dat, omdat het om een notitie voor intern beraad zou gaan.

Oogmerk
Maar volgens de rechtbank Limburg is dat niet het geval. Het stuk is niet met dat oogmerk opgesteld. En ook is Testroote niet bij dat vermeende interne beraad betrokken of gevraagd met het oog daarop met zijn notitie te komen. "De gemeente had openbaarmaking van deze brief daarom niet mogen weigeren", zo concludeert de rechtbank.

Gemengd
Wat betreft andere gevraagde stukken, komt de rechtbank tot een gemengd oordeel. Enerzijds volgt zij het standpunt van de gemeente dat een aantal stukken niet is teruggevonden en dus niet kan worden verstrekt.

Vernietigd
Dat wordt "niet ongeloofwaardig" genoemd "gelet op het gehouden onderzoek, de specifieke aard van de gevraagde stukken en omdat niet is gebleken dat stukken, accounts, en berichten van Lucassen volgens voorschriften of gemaakte afspraken zijn verwijderd en vernietigd".

Wisseling
De advocaat van de gemeente Venlo had bij de behandeling van de zaak aangegeven dat het bij de wisseling van ambtenaren nog wel eens voorkomt dat een dossier verdwijnt.

Beroepsgronden
Maar anderzijds oordeelt de rechtbank dat niet is gebleken dat de gemeente Venlo andere gevraagde stukken ook niet (meer) heeft. En daarom stelt de rechtbank niet te kunnen beoordelen of die terecht niet openbaar zijn gemaakt. "De rechtbank kan daardoor de inhoudelijke beroepsgronden van eiser niet beoordelen omdat ze niet beschikt over alle stukken."

Besluit
De rechtbank vernietigt daarom de afwijzing van het Wob-verzoek gedeeltelijk en draagt Venlo op om een nieuw besluit te nemen op basis van haar uitspraak.

Reactie
De gemeente komt in de loop van volgende week met een reactie.

De betreffende inwoner van Venlo heeft overigens ook een beroepszaak lopen tegen het niet honoreren van een Wob-verzoek over het vertrek in 2015 van de toenmalige gemeentesecretaris Willemien Meijering.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen