Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtbank vraagt OM en Van Rey om alsnog deal te sluiten

Geplaatst opdonderdag 31 oktober 2019 - 13:47

Rechtbankvoorzitter Jacco Janssen heeft nogmaals een beroep gedaan op het Openbaar Ministerie en op ex-wethouder Jos van Rey van Roermond om tot een schikking te komen in de zogeheten pluk-ze zaak.

Door allebei nog wat water bij de wijn te doen moet dat mogelijk zijn, zo was zijn boodschap tijdens de behandeling van de zaak donderdag bij de rechtbank in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) zei open te staan voor een deal. Maar Van Rey zit veel principiëler in de zaak.

Koehandel
“Een deal zou het gemakkelijkste zijn”, zo verklaarde hij. “Ik wil best boeten als ik dingen niet goed heb gedaan. Maar ik heb geen enkel persoonlijk financieel voordeel gehad. Bovendien is de berekening van het OM broddelwerk”, aldus Van Rey. Zijn advocaat Gitte Stevens voegde daaraan toe dat dit de reden is dat haar cliënt niet wil deelnemen aan een 'koehandel.'

Lees ook: Jos van Rey stapt naar Europese Hof van Justitie

Drie ton
Het Openbaar Ministerie wil bijna drie ton van Van Rey, op basis van zijn veroordeling voor witwassen en passieve ambtelijke corruptie. Bij witwassen gaat het om giften van ondernemers aan een speciale BV waaruit verkiezingscampagnes van de VVD werden betaald en om een grote verkiezingszuil voor oud VVD-prominent Frans Weekers uit Weert.

Ambtelijke corruptie
Bij de passieve ambtelijke corruptie gaat het om bezoeken aan bijvoorbeeld buitenlandse voetbalwedstrijden en vastgoedbeurzen, betaald door zijn vriend, de in juli overleden projectontwikkelaar Piet van Pol.

Trips
Rechtbankvoorzitter Jacco Janssen maakte bekend dat tijdens de eerdere onderhandelingen over een schikking het Openbaar Ministerie bereid was akkoord te gaan met 120.000 euro, het vermeende voordeel van de trips. Van Rey wilde niet verder gaan dan 40.000 euro.

Jammer
Janssen noemde het jammer dat het zo gelopen is en partijen zich niet hebben gevonden op bijvoorbeeld een bedrag van één ton, en met een verklaring dat dit voor Van Rey geen erkenning van schuld is.

Gevecht
“U koopt zo het gevecht en alle ellende af. Uw zaak is ook voor het grootste deel achter de rug want uw veroordeling staat vast. Ik vraag me af of u de goede weg kiest. Is het dat allemaal waard? Wanneer komen we ooit aan het einde van de rit? Ik heb het gevoel dat u vecht om te vechten”, zo zei hij richting Van Rey.

Ellende
Die antwoordde dat meer ellende dan tot nu toe niet mogelijk is. “Ik vecht tot mijn dood. Mijn leven en dat van een aantal anderen is geruïneerd. Families zijn uit elkaar gevallen. Piet van Pol is dood”, stelde Van Rey in een emotioneel betoog.

Wending
Voor 15 november moeten partijen de rechtbank laten weten of ze toch nog tot een akkoord hebben kunnen komen. “Ik hoop dat er toch nog een wending komt in deze procedure. Kijk naar wat wij gezegd hebben", zo gaf rechter Janssen nog mee.

Zo niet doet hij op 12 december uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen