Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtbank tegen Brech: 'U heeft de sleutel van uw cel'

Geplaatst opwoensdag 20 november 2019 - 16:36

Jos Brech heeft zelf in handen of hij nog langer vast blijft zitten of dat hij snel vrijkomt.

Dat liet de rechtbank woensdag weten tijdens de regiezitting in de zaak rond de dood van Nicky Verstappen.

Goede verklaring
Brech blijft zich beroepen op zijn zwijgrecht, maar wilde woensdag nogmaals melden dat hij niks met de dood van Verstappen te maken heeft. Op het lichaam van Nicky Verstappen zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) haren, speeksel en huidschilfers van Brech gevonden. "Hoe komen die daar dan?", vroeg de rechtbank aan Brech. "Waarom beroept u zich op uw zwijgrecht? Als u een goede verklaring heeft voor die dna-sporen, hebben wij geen enkele reden u langer vast te houden. U heeft de sleutel van uw cel in eigen handen." Brech bleef zwijgen.

Lees hier ons dossier over de zaak Nicky Verstappen.

Iemand in bescherming nemen?
"Als u het niet gedaan heeft, wie dan wel?", ging de rechtbank verder. "Ik zou het niet weten", antwoordde Brech. "Houdt u iemand uit de wind?" Brech bleef zich beroepen op zijn zwijgrecht.

Video: L1

Olifant in de kamer
Brech's advocaat Gerald Roethof trok de dna-sporen op het lichaam van Verstappen in twijfel en wilde meer onderzoek. "Op de kleding van Nicky is dna van Brech aangetroffen, daar is geen discussie over, maar welke conclusies kan je daaruit trekken?", vroeg Roethof zich af. Er zijn ook nog altijd sporen van anderen op de Limburgse jongen gevonden. "Het zijn verzoeken op detailniveau waarbij de verdediging de olifant in de kamer mist, namelijk de sporen van Brech die op Nicky zijn gevonden", reageerde het OM op het verzoek. Het 3D-model van de onderbroek toont twee keer speeksel van Brech aan. Dat duidt volgens het OM op intensief contact rondom het overlijden.

Getuigen
Ook wilde Roethof getuigen opnieuw verhoren die twintig jaar geleden verklaard zouden hebben tijdens de verdwijning van Verstappen een man op een fiets gezien te hebben met achterop een jongen in pyjamabroek en ontbloot bovenlichaam. Met dat verzoek stemde het OM wel in.

Lees ook: Jos Brech ontkent Nicky Verstappen te hebben gedood

Wijziging aanklacht
Jos Brech zou Nicky niet alleen betast hebben in de schaamstreek volgens het OM, maar ook verkracht hebben. Vervolgens is hij door verstikking om het leven gekomen. Het OM denkt dat Brech na de verkrachting de nek, het hoofd of de hals van Nicky heeft ingedrukt om het misbruik te verdoezelen. Daarom besloot justitie de aanklacht woensdag te veranderen van moord tot gekwalificeerde doodslag. Bij de uitleg hiervoor, kwamen veel details tijdens de zitting naar voren.

Tranen
Het detail van het 'binnendringen van het lichaam' door Brech werd door de familie in tranen aangehoord. Tegen het einde van de zaak vertrokken de zus en vader van Verstappen geëmotioneerd de zaal toen de rechtbank bezig was met bepalen of de voorlopige hechtenis verlengd moest worden.

Bekijk hier de reactie van Peter R. de Vries en advocaat Gerald Roethof:

Gekwalificeerde doodslag
Het OM schetste een gruwelijk scenario over wat er die bewuste augustusdagen met Nicky Verstappen is gebeurd en benadrukte zo dat de verdachte achter tralies moet blijven: "Als een volwassen man met een pedoseksueel motief een 11-jarige jongen meevoert, hem seksueel misbruikt en vervolgens om het leven brengt, al dan niet met opzet, dan maakt hij zich schuldig aan gekwalificeerde doodslag", was de motivatie. Roethof pleitte voor opheffing van de voorlopige hechtenis.

Lees hier het liveblog van de zitting terug

De rechtbank besluit volgende week donderdag of de voorlopige hechtenis van Brech wordt verlengd of dat de verdachte zijn proces in maart in vrijheid af te wachten. Ook wordt dan bekend welke onderzoeksverzoeken van Roethof ingewilligd worden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen