Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtbank Roermond kent derde gender in paspoort toe

Geplaatst opmaandag 28 mei 2018 - 13:37

De rechtbank van Roermond heeft een verzoek om 'vrouw' in de geboorteakte te veranderen naar 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld' toegekend.

Dat werd maandag besloten op verzoek van de officier van justitie.

Geboorteakte
Ouders van de 'vrouw' konden bij de geboorte in 1961 geen geslacht vaststellen en lieten in de geboorteakte 'mannelijk' zetten, 'omdat dat gemakkelijker was voor het kind'. In de pubertijd voelde deze persoon zich geen man maar meer vrouw, maar onderging geen medische geslachtsverandering. In 2001 werd het geslacht in het paspoort veranderd naar 'vrouw'. Uiteindelijk bleek dit ook niet te passen en voelt deze persoon zich genderneutraal.

Aan zet
Bij de rechter wilde de genderneutrale afdwingen dat een derde gender wordt erkend voor mensen die zich noch man, noch vrouw voelen. De rechter ging daarin mee, omdat 'de tijd rijp is om een derde gender te erkennen gelet op de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen'. De rechtbank is van oordeel dat het verzoek om in de geboorteakte van belanghebbende op te nemen 'het geslacht van het kind is niet kunnen worden vastgesteld' wel kan worden toegewezen. De wetgever is nu aan zet.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen