Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtbank: mijnschade Kerkrade toch niet verjaard

Geplaatst opmaandag 5 november 2018 - 11:11

Twee inwoners van Kerkrade hebben alsnog recht op vergoeding van mijnschade aan hun woning.

Dat heeft de Rechtbank Limburg bepaald.

Het gaat om schade die ze al hebben aan hun woning of nog zullen krijgen door mijnbouwactiviteiten. Het Waarborgfonds Mijnschade had de schadeverzoeken afgewezen omdat ze verjaard zouden zijn.

Oorzaak
De schade aan de woningen is volgens de rechtbank ontstaan toen de afsluiting van een zogenoemde verticale boring kapot ging, die werd gemaakt in verband met de steenkoolwinning door de Domaniale Mijnmaatschappij. Volgens deskundigen is dat de directe oorzaak van de verzakking van de bodem waardoor de schade aan de woningen is ontstaan.

Tijdstip onduidelijk
Het precieze moment waarop de afsluiting kapot ging is niet meer vast te stellen, maar volgens de rechtbank kan niet uitgesloten worden dat dit minder dan 30 jaar geleden is, en dat is nou juist de termijn van verjaring. Volgens de rechter draagt het Waarborgfonds het risico van die onzekerheid over het tijdstip.

Toekomstige schade
Volgens de rechtbank heeft het Waarborgfonds ook onvoldoende gemotiveerd waarom het de kosten van toekomstige schade aan de woningen en waardevermindering van de woningen niet wil compenseren. Dus ook op dat punt zijn de inwoners van Kerkrade in het gelijk gesteld.

Provincie tevreden
Gedeputeerde Eric Geurts van de Provincie Limburg is blij met de uitspraak van de rechtbank. "De rechter heeft bepaald wat wij altijd al hebben geroepen: dat het wél kan. Ik hoop dat het ministerie die lijn nu blijft volgen en dat de mensen in Limburg een beroep kunnen blijven doen op het Waarborgfonds", aldus de gedeputeerde op L1 Radio. De Provincie heeft de inwoners van Kerkrade enkele jaren geleden gevraagd een proefproces te beginnen omdat het ministerie van Economische Zaken, waar het Waarborgfonds onder valt, de schade niet wilde vergoeden.

'Blij verrast'
De inwoners die het proces hadden aangespannen zijn blij verrast over de uitspraak. Volgens verslaggever Frank Moonen, die op bezoek was bij een van de gedupeerden, kan de uitspraak gevolgen hebben voor veel andere inwoners van Kerkrade die mijnschade hebben.

Calamiteitenfonds
Een van de inwoners had zo'n grote schade aan zijn woning dat er zelfs instortingsgevaar dreigde. De boel moest acuut verstevigd worden. De kosten bedroegen 50.000 euro. Omdat het ministerie de schade niet wilde vergoeden, werden de kosten gedekt door het Calamiteitenfonds van de Provincie Limburg.

De rechtbank heeft nu dus bepaald dat het Waarborgfonds van het ministerie de schade moet vergoeden.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen