Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtbank: mijnschade Kerkrade toch niet verjaard

Geplaatst opmaandag 5 november 2018 - 11:11

Twee inwoners van Kerkrade hebben alsnog recht op vergoeding van mijnschade aan hun woning.

Dat heeft de Rechtbank Limburg bepaald.

Het gaat om schade die ze al hebben aan hun woning of nog zullen krijgen door mijnbouwactiviteiten. Het Waarborgfonds Mijnschade had de schadeverzoeken afgewezen omdat ze verjaard zouden zijn.

Oorzaak
De schade aan de woningen is volgens de rechtbank ontstaan toen de afsluiting van een zogenoemde verticale boring kapot ging, die werd gemaakt in verband met de steenkoolwinning door de Domaniale Mijnmaatschappij. Volgens deskundigen is dat de directe oorzaak van de verzakking van de bodem waardoor de schade aan de woningen is ontstaan.

Tijdstip onduidelijk
Het precieze moment waarop de afsluiting kapot ging is niet meer vast te stellen, maar volgens de rechtbank kan niet uitgesloten worden dat dit minder dan 30 jaar geleden is, en dat is nou juist de termijn van verjaring. Volgens de rechter draagt het Waarborgfonds het risico van die onzekerheid over het tijdstip.

Toekomstige schade
Volgens de rechtbank heeft het Waarborgfonds ook onvoldoende gemotiveerd waarom het de kosten van toekomstige schade aan de woningen en waardevermindering van de woningen niet wil compenseren. Dus ook op dat punt zijn de inwoners van Kerkrade in het gelijk gesteld.

Provincie tevreden
Gedeputeerde Eric Geurts van de Provincie Limburg is blij met de uitspraak van de rechtbank. "De rechter heeft bepaald wat wij altijd al hebben geroepen: dat het wél kan. Ik hoop dat het ministerie die lijn nu blijft volgen en dat de mensen in Limburg een beroep kunnen blijven doen op het Waarborgfonds", aldus de gedeputeerde op L1 Radio. De Provincie heeft de inwoners van Kerkrade enkele jaren geleden gevraagd een proefproces te beginnen omdat het ministerie van Economische Zaken, waar het Waarborgfonds onder valt, de schade niet wilde vergoeden.

'Blij verrast'
De inwoners die het proces hadden aangespannen zijn blij verrast over de uitspraak. Volgens verslaggever Frank Moonen, die op bezoek was bij een van de gedupeerden, kan de uitspraak gevolgen hebben voor veel andere inwoners van Kerkrade die mijnschade hebben.

Calamiteitenfonds
Een van de inwoners had zo'n grote schade aan zijn woning dat er zelfs instortingsgevaar dreigde. De boel moest acuut verstevigd worden. De kosten bedroegen 50.000 euro. Omdat het ministerie de schade niet wilde vergoeden, werden de kosten gedekt door het Calamiteitenfonds van de Provincie Limburg.

De rechtbank heeft nu dus bepaald dat het Waarborgfonds van het ministerie de schade moet vergoeden.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen