Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtbank: mijnschade Kerkrade toch niet verjaard

Geplaatst opmaandag 5 november 2018 - 11:11

Twee inwoners van Kerkrade hebben alsnog recht op vergoeding van mijnschade aan hun woning.

Dat heeft de Rechtbank Limburg bepaald.

Het gaat om schade die ze al hebben aan hun woning of nog zullen krijgen door mijnbouwactiviteiten. Het Waarborgfonds Mijnschade had de schadeverzoeken afgewezen omdat ze verjaard zouden zijn.

Oorzaak
De schade aan de woningen is volgens de rechtbank ontstaan toen de afsluiting van een zogenoemde verticale boring kapot ging, die werd gemaakt in verband met de steenkoolwinning door de Domaniale Mijnmaatschappij. Volgens deskundigen is dat de directe oorzaak van de verzakking van de bodem waardoor de schade aan de woningen is ontstaan.

Tijdstip onduidelijk
Het precieze moment waarop de afsluiting kapot ging is niet meer vast te stellen, maar volgens de rechtbank kan niet uitgesloten worden dat dit minder dan 30 jaar geleden is, en dat is nou juist de termijn van verjaring. Volgens de rechter draagt het Waarborgfonds het risico van die onzekerheid over het tijdstip.

Toekomstige schade
Volgens de rechtbank heeft het Waarborgfonds ook onvoldoende gemotiveerd waarom het de kosten van toekomstige schade aan de woningen en waardevermindering van de woningen niet wil compenseren. Dus ook op dat punt zijn de inwoners van Kerkrade in het gelijk gesteld.

Provincie tevreden
Gedeputeerde Eric Geurts van de Provincie Limburg is blij met de uitspraak van de rechtbank. "De rechter heeft bepaald wat wij altijd al hebben geroepen: dat het wél kan. Ik hoop dat het ministerie die lijn nu blijft volgen en dat de mensen in Limburg een beroep kunnen blijven doen op het Waarborgfonds", aldus de gedeputeerde op L1 Radio. De Provincie heeft de inwoners van Kerkrade enkele jaren geleden gevraagd een proefproces te beginnen omdat het ministerie van Economische Zaken, waar het Waarborgfonds onder valt, de schade niet wilde vergoeden.

'Blij verrast'
De inwoners die het proces hadden aangespannen zijn blij verrast over de uitspraak. Volgens verslaggever Frank Moonen, die op bezoek was bij een van de gedupeerden, kan de uitspraak gevolgen hebben voor veel andere inwoners van Kerkrade die mijnschade hebben.

Calamiteitenfonds
Een van de inwoners had zo'n grote schade aan zijn woning dat er zelfs instortingsgevaar dreigde. De boel moest acuut verstevigd worden. De kosten bedroegen 50.000 euro. Omdat het ministerie de schade niet wilde vergoeden, werden de kosten gedekt door het Calamiteitenfonds van de Provincie Limburg.

De rechtbank heeft nu dus bepaald dat het Waarborgfonds van het ministerie de schade moet vergoeden.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen