Overslaan en naar de inhoud gaan

Rebellerende horeca opent uit protest de terrassen

Geplaatst opdonderdag 25 februari 2021 - 10:00

Een actiegroep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland roept collega's op om dinsdag 2 maart massaal de terrassen open te gooien en gasten te ontvangen.

Onder meer de afdelingen Maastricht, Valkenburg, Heerlen, Venray en Peel en Maas doen aan deze actie mee, zo zegt John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Maastricht-Heuvelland.

Lees ook: Hoogleraar: 'Horeca ook in 19e eeuw al aanjager protest'

Ander inzicht
De ondernemers gaan nu de eerdere oproep uit januari daadwerkelijk uitvoeren. Toen zag de groep af van het heropenen van hun horecabedrijven vanwege de hoge besmettingscijfers. "Vorige keer was de aankondiging op een moment dat andere sectoren nog open waren, maar die uiteindelijk ook dicht gingen", zegt Paulus. "Toen hebben we gezegd dat we niet tegen de stroom in konden zwemmen."

Lees ook: Horeca sleept Staat voor de rechter om heropening

Coronaproof
Met de onlangs aangekondigde lichte versoepelingen, hangt de vlag er volgens Paulus heel anders bij. "De horeca is hier hooguit in een komma genoemd. We tonen al maanden aan dat we coronaproof kunnen werken", zegt hij. "Premier Rutte heeft het over de aanzuigende werking van de horeca, maar dat is een schril contrast met de aanzuigende werking van parken en natuurgebieden. Vooral met dit weer. In tegenstelling tot parken en natuurgebieden kunnen we wél coronaproof werken."

Uitstervend ras
De horecaondernemers zijn van mening dat zij bij kunnen dragen aan een oplossing. "Een goed plan ligt er al maanden", vertelt Rudy Gommans, voorzitter van KHN-afdeling Peel en Maas. "Het kabinet kijkt er niet naar. We kunnen sturen op het bewegen van een gast, sturen op de vierkante meters en sturen op verse lucht. Alle onderzoeken bewijzen dat daar de oplossing ligt. Het kabinet wil dat niet als oplossing zien. We praten al maanden tegen een muur. Overal is begrip, maar van begrip kunnen we niet eten. We zijn een uitstervend ras."

Kruimel van tafel
Gommans, zelf eigenaar van De Heere van Meijel, hoopt dat mensen door de actie zien dat het menens is. "En als mensen erover praten, dan wordt er in Den Haag ook over gepraat. We staan wel op de agenda maar we worden als kruimel van tafel geveegd. We zijn helemaal klaar met die kruimels. Er moet een serieuze oplossing komen en die is er, maar daar moeten ze wel voor openstaan."

Actie
De actie is een initiatief van Johan de Vos, van de horeca-afdeling Breda. "Heel veel horecamensen geven aan dat het niet langer meer kan op deze manier. Er moet iets gebeuren en alle collega's in Nederland zijn welkom om zich aan te sluiten", zegt hij tegen Omroep Brabant. "Want we weten zeker dat we veilig en verantwoord onze zaken kunnen openen. Om te beginnen buiten met de terrassen. Uiteraard wel op anderhalve meter."

Lees ook: Noodkreet MKB Limburg voor versoepeling lockdown

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen