Overslaan en naar de inhoud gaan

Rd4 overweegt restafval eens per maand op te halen

Geplaatst opdonderdag 17 september 2015 - 23:07

Reinigingsdienst Rd4 in Heerlen overweegt om het restafval in de toekomst maar één keer per maand op te halen. Tot nu toe worden de grijze containers om de veertien dagen geleegd.

Rd4 experimenteert op dit moment met diverse projecten rond het inzamelen van huishoudelijk afval.

Landgraaf
Met name in Landgraaf lopen meerdere proeven, onder meer met het gescheiden ophalen van plastic en metaal. Die moeten uiteindelijk leiden tot een forse reductie van het restafval, waarvoor de verwerkingskosten steeds hoger worden.

Kerkrade
In Kerkrade heeft Rd4-woordvoerder Lenard van Kan deze week de eerste resultaten van die proeven bekendgemaakt. Uit metingen blijkt dat steeds meer recyclebaar afval apart wordt aangeleverd, waardoor aanzienlijk minder restafval overblijft.

Afname
Inwoners van Kerkrade en Heerlen produceerden tot voor kort bijna 200 kilo restafval per jaar. In Kerkrade is dat inmiddels teruggelopen naar gemiddeld 163 kilo. Heerlen laat volgens Rd4 eenzelfde tendens zien.

120 kilo
Daarmee is de gemeente er nog lang niet, zegt Van Kan: landelijk wordt gestreefd naar maximaal 120 kilo restafval per persoon per jaar. In Parkstad is Voerendaal met 126 kilo per inwoner aardig op weg om die doelstelling daadwerkelijk te realiseren.

Halveren
Die ontwikkelingen nopen Rd4 om na te denken over het ophalen van dat restafval. Doordat er steeds minder restafval overblijft, ontstaat volgens Van Kan op den duur een overcapaciteit: de vuilniswagen zitten na een ophaalbeurt nog maar voor een derde vol. Daardoor wordt het ophalen relatief duur. Rd4 speelt dan ook met de gedachte om de frequentie waarmee het restafval wordt ingezameld te halveren.

Aan de andere kant zou bijvoorbeeld plastic juist vaker opgehaald kunnen worden.

Container
Kerkrade is bang dat mensen te lang met dat restafval blijven zitten. Volgens Van Kan is dat wel op te lossen. Mensen zouden hun afval zelf met een apart pasje kunnen storten in een van de ondergrondse containers in de buurt. Daarvan staan er alleen al in Kerkrade zo’n honderdvijftig.

Lees ook: Afvalbedrijf Rd4 steekt 3,6 miljoen in eigen opslag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier

Gerelateerde berichten

Afvalbedrijf Rd4 steekt 3,6 miljoen in eigen opslag
Stadsbeheer Maastricht en Rd4 gaan samenwerken
Afval brengen naar milieupark Rd4 niet meer gratis
Afvalknipkaart voor inwoners Brunssum
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen