Overslaan en naar de inhoud gaan

Ravage in jachthaven Marina Oolderhuuske Roermond

Geplaatst opzaterdag 17 juli 2021 - 12:45

Het heeft maar een paar centimeters gescheeld of diverse jachthavens in Roermond waren weggedreven. Het water in de Maas was zo ver gestegen dat de steigers op het punt stonden boven de steigerpalen uit te komen.

Eigenaar Perry Houkes van Resort Marina Oolderhuuske in Roermond heeft zaterdagochtend angstige uren achter de rug.

"Als het water vijf centimeter verder was gestegen, waren de steigers boven de palen gekomen die ze op hun plaats houden. Dan was de jachthaven los gekomen en was er voor miljoenen aan boten weggedreven," zei hij zaterdag op rampenzender L1-radio.

Video: L1

Paviljoen onder water naar beneden getrokken
"Het drijvende paviljoen van waterskibaan Area X op de Noorderplas hebben we met spanbanden onder water naar beneden getrokken, anders was het losgekomen en waren we het kwijt geweest."

Caravans verloren
Met man en macht heeft hij de afgelopen drie dagen geprobeerd de caravans die op de camping van het resort stonden, te redden. "We hebben voortenten afgesneden met stanleymessen, om maar zo veel mogelijk te kunnen redden. Je wilt toch voorkomen dat zo'n familie geen vakantie meer kan vieren. Maar uiteindelijk is dat niet gelukt. Er zijn 34 caravans verloren gegaan."

Hele inventaris vernietigd
De beelden die hij de redactie heeft gestuurd laten zien dat het vechten tegen de bierkaai was. Het water is zo hoog gekomen, dat veel materieel als verloren beschouwd moet worden. Ook staan diverse gebouwen onder water.

"De schade is enorm, ver over een miljoen euro", zegt Houkes. "De hele inventaris van de loungebars Palm Beach en Doggy Beach aan de Noorderplas is vernietigd. Hetzelfde geldt voor de camperplaats die we net hadden aangelegd."

Op centimeters na
Watersportvereniging Hertha, met een haven aan de overkant van Marina Oolderhuuske, is door het oog van de naald gekropen. Volgens voorzitter Peet Adams is het water ook daar op centimeters na tot aan de top van de steigerpalen gekomen. "Dat geldt voor vrijwel alle jachthavens in de regio. Dit niveau van de Maas is zo extreem, daar heeft niemand rekening mee gehouden."

Het gevaar lijkt nu vooralsnog geweken, stroomopwaarts daalt het Maaspeil weer. Rijkswaterstaat sluit niet helemaal uit dat het toch weer iets zal stijgen. Houkes houdt zijn hart vast: "We zijn oh zo blij dat de zon schijnt. De ravage is nu al enorm, maar als het water iets verder was gestegen, was het een catastrofe geweest."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen