Overslaan en naar de inhoud gaan

Ravage camping Roermond: 1,5 miljoen schade na hoogwater

Geplaatst opdonderdag 22 juli 2021 - 16:11

Op vakantieresort Marina Olderhuuske in Roermond zijn de medewerkers druk bezig met opruimen en schoonmaken. De aanblik is triest: meerdere chalets en caravans zijn compleet verwoest door het water. Er is voor zeker 1,5 miljoen euro schade.

De stacaravans zien er ogenschijnlijk nog goed uit nadat ze zijn schoongemaakt, maar schijn bedriegt. "Alles is nat. De vloeren beginnen al te rotten", zegt een medewerkster die bezig is met puinruimen.

Compleet verwoest
Stoelen, tafels, banken en matrassen. Het water heeft alles aangetast. De complete huisraad is rijp voor de container. "Twee drijvende chalets hebben het overleefd. De andere die op het land stonden, zijn allemaal verloren." Normaal gesproken checkt ze gasten in en uit bij de receptie, nu wordt er door alle medewerkers schoongemaakt en opgeruimd.

Ze krijgen hulp van tientallen vrijwilligers. Die trekken caravans en stacaravans op het droge.

De caravan van twee Duitse vakantiegangers is volledig afgeschreven:

Video: L1

Redden wat er te redden valt
Ook campinggasten komen terug om de schade te bekijken. Een stel dat net over de grens woont, is emotioneel. Hun caravan is zo goed als verloren. "Na de lockdown rond corona hebben we een rotjaar gehad en waren we eindelijk weer op deze plek. Hier hebben we vakantie. Nu is het redden wat er te redden valt en dan terug naar huis."

Lees ook: Vakantie naar Limburg: waar wel en waar niet?

Anderhalf miljoen euro
Eigenaar Perry Houkes schat de schade bij het resort op zeker anderhalf miljoen euro. En de verzekeraar vergoedt dat volgens hem niet. "Een hard gelag", zegt Houkes, die jaarlijks 50.000 euro verzekeringspremie betaalt. Ook van het rampenfonds heeft hij nog niets gehoord. Houkes is zichtbaar teleurgesteld in de overheid. Volgens hem komt de schade-expert niet eens kijken.

Naast de schade die Houkes al heeft, moet hij mensen die voor de komende weken geboekt hadden, ook teleurstellen. En daar heeft niet iedereen begrip voor. "Ze begrijpen niet dat het resort in een ramp verkeert. Er zijn gelukkig geen slachtoffers, maar de schade en de nasleep zijn groot."

Op centimeters na
En dan heeft het resort zelfs nog een klein beetje gelukt gehad. "Als het water vijf centimeter verder was gestegen, waren de steigers boven de palen gekomen die ze op hun plaats houden. Dan was de jachthaven los gekomen en was er voor miljoenen aan boten weggedreven", zei Houkes zaterdag op L1-radio.

Lees ook: Ravage in jachthaven Marina Oolderhuuske Roermond

Het vakantieresort toen het onder water stond:

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen