Overslaan en naar de inhoud gaan

Rapport: Fouten gemaakt bij gezamenlijk dienstencentrum

Geplaatst opdonderdag 2 april 2020 - 16:27

Het gezamenlijke gemeentelijke dienstencentrum van Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen had al in de beginfase in 2012 weinig kans tot slagen.

Dat stelt de Rekenkamer Maastricht in een onderzoeksrapport.

Spionage-affaire
De rekenkamer kreeg april vorig jaar van de Maastrichtse gemeenteraad de opdracht om grondig naar de plannen voor het dienstencentrum en de gang van zaken eromheen te kijken. Reden was de zogenoemde spionage-affaire, waarbij enkele kritische ambtenaren van de gemeente Maastricht door een detectivebureau in de gaten werden gehouden.

Lees ook: Onderzoek naar spionage-affaire Maastricht

Beginfase
Uit het onderzoek van de rekenkamer bleek dat basisplannen voor het dienstencentrum niet sterk genoeg waren. Ook is er gedurende het traject onvoldoende gedaan aan uitwerking en of aanpassing van de plannen. "De rekenkamer constateert dat in de visie-fase al definitief is gekozen voor een bepaalde structuur van samenwerking, zonder de voor- en nadelen van mogelijke alternatieve samenwerkingsvormen zichtbaar afgewogen te hebben", aldus het rapport. "Het college van B&W heeft de complexiteit van oprichting van een Shared Service Center - Zuid-Limburg (SSC-ZL) onderschat." Ook stelt het rapport dat de gemeente vaak in een tunnelvisie heeft gezeten.

Raad
De rekenkamer kwam verder tot de conclusie dat de Maastrichtse gemeenteraad onvoldoende geïnformeerd werd over het dienstencentrum. "In het begintraject heeft de raad het businessplan weliswaar goedgekeurd", zegt waarnemend voorzitter Ton Dreuw van de Rekenkamer, "maar de raad had meer moeten worden meegenomen in de zin van; wat zijn de voorstellen, de alternatieven en consequenties. De enige mogelijkheid die de raad had, was het enige businessplan dat er lag goed of af te keuren."

Mosterd
Ondanks de uitspraak van de rechter in september 2019 dat Maastricht fout heeft gehandeld in de spionagekwestie en dat de gemeenten begin dit jaar eigenhandig de stekker uit het SSC-ZL trokken, is dit rapport volgens Dreuw geen mosterd na de maaltijd. "Ons doel was eveneens dat het college van Maastricht lessen kan trekken uit de gehele situatie", aldus Dreuw. "Het college moet zich afvragen hoe het komt dat in het hele traject het draagvlak zo is afgenomen. Dat is misschien wel de belangrijkste les die het rapport wil meegeven."

Nul
Volgens Dreuw kan de gemeente best wel weer kijken naar een gezamenlijk dienstencentrum met andere gemeenten in de regio. "Maar dan moeten ze helemaal vanaf nul beginnen", aldus de waarnemend voorzitter.

Reactie
De gemeente Maastricht laat in een reactie weten dat het college de conclusies van de Rekenkamer niet volledig onderschrijft. "Werken vanuit tunnelvisie en uw suggesties rondom gezichtsverlies ontkennen wij nadrukkelijk", reageert de gemeente. "U doet hiermee absoluut geen recht aan hoe drie steden, drie colleges en nadrukkelijk ook drie raden jarenlang in dit dossier hebben geacteerd." De gemeente laat wel weten de aanbevelingen die uit het rapport vloeien grotendeels aan te nemen.

Spionageaffaire
De spionageaffaire draaide om het feit dat de gemeente Maastricht in het geheim de mails van zo'n veertig ambtenaren liet lezen die kritisch waren over de gang van zaken rond een gezamenlijk kantoor van de ondersteunende diensten van Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen. Ook werd gekeken naar de mogelijkheid om een aantal kaderleden van de vakbond te ontslaan. De oppositie verweet dat laatste aan wethouder Aarts, omdat hij daarmee had ingestemd tijdens een overleg met de wethouders van Sittard-Geleen en Heerlen over het nieuw op te zetten kantoor.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen