Overslaan en naar de inhoud gaan

Rapport: Fouten gemaakt bij gezamenlijk dienstencentrum

Geplaatst opdonderdag 2 april 2020 - 16:27

Het gezamenlijke gemeentelijke dienstencentrum van Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen had al in de beginfase in 2012 weinig kans tot slagen.

Dat stelt de Rekenkamer Maastricht in een onderzoeksrapport.

Spionage-affaire
De rekenkamer kreeg april vorig jaar van de Maastrichtse gemeenteraad de opdracht om grondig naar de plannen voor het dienstencentrum en de gang van zaken eromheen te kijken. Reden was de zogenoemde spionage-affaire, waarbij enkele kritische ambtenaren van de gemeente Maastricht door een detectivebureau in de gaten werden gehouden.

Lees ook: Onderzoek naar spionage-affaire Maastricht

Beginfase
Uit het onderzoek van de rekenkamer bleek dat basisplannen voor het dienstencentrum niet sterk genoeg waren. Ook is er gedurende het traject onvoldoende gedaan aan uitwerking en of aanpassing van de plannen. "De rekenkamer constateert dat in de visie-fase al definitief is gekozen voor een bepaalde structuur van samenwerking, zonder de voor- en nadelen van mogelijke alternatieve samenwerkingsvormen zichtbaar afgewogen te hebben", aldus het rapport. "Het college van B&W heeft de complexiteit van oprichting van een Shared Service Center - Zuid-Limburg (SSC-ZL) onderschat." Ook stelt het rapport dat de gemeente vaak in een tunnelvisie heeft gezeten.

Raad
De rekenkamer kwam verder tot de conclusie dat de Maastrichtse gemeenteraad onvoldoende geïnformeerd werd over het dienstencentrum. "In het begintraject heeft de raad het businessplan weliswaar goedgekeurd", zegt waarnemend voorzitter Ton Dreuw van de Rekenkamer, "maar de raad had meer moeten worden meegenomen in de zin van; wat zijn de voorstellen, de alternatieven en consequenties. De enige mogelijkheid die de raad had, was het enige businessplan dat er lag goed of af te keuren."

Mosterd
Ondanks de uitspraak van de rechter in september 2019 dat Maastricht fout heeft gehandeld in de spionagekwestie en dat de gemeenten begin dit jaar eigenhandig de stekker uit het SSC-ZL trokken, is dit rapport volgens Dreuw geen mosterd na de maaltijd. "Ons doel was eveneens dat het college van Maastricht lessen kan trekken uit de gehele situatie", aldus Dreuw. "Het college moet zich afvragen hoe het komt dat in het hele traject het draagvlak zo is afgenomen. Dat is misschien wel de belangrijkste les die het rapport wil meegeven."

Nul
Volgens Dreuw kan de gemeente best wel weer kijken naar een gezamenlijk dienstencentrum met andere gemeenten in de regio. "Maar dan moeten ze helemaal vanaf nul beginnen", aldus de waarnemend voorzitter.

Reactie
De gemeente Maastricht laat in een reactie weten dat het college de conclusies van de Rekenkamer niet volledig onderschrijft. "Werken vanuit tunnelvisie en uw suggesties rondom gezichtsverlies ontkennen wij nadrukkelijk", reageert de gemeente. "U doet hiermee absoluut geen recht aan hoe drie steden, drie colleges en nadrukkelijk ook drie raden jarenlang in dit dossier hebben geacteerd." De gemeente laat wel weten de aanbevelingen die uit het rapport vloeien grotendeels aan te nemen.

Spionageaffaire
De spionageaffaire draaide om het feit dat de gemeente Maastricht in het geheim de mails van zo'n veertig ambtenaren liet lezen die kritisch waren over de gang van zaken rond een gezamenlijk kantoor van de ondersteunende diensten van Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen. Ook werd gekeken naar de mogelijkheid om een aantal kaderleden van de vakbond te ontslaan. De oppositie verweet dat laatste aan wethouder Aarts, omdat hij daarmee had ingestemd tijdens een overleg met de wethouders van Sittard-Geleen en Heerlen over het nieuw op te zetten kantoor.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen