Overslaan en naar de inhoud gaan

Rapper op 'botte' wijze staande gehouden bij herdenking

Geplaatst opzaterdag 14 september 2019 - 14:56

De Heerlense rapper Dookie werd donderdag vlak voordat hij het podium bij de 75-jarige herdenking van de bevrijding in Mesch wilde betreden staande gehouden door marechaussees.

Volgens de gemeente Eijsden-Margraten verliep alles volgens protocol, maar het voorval is de rapper en zijn management niet in de koude kleren gaan zitten.

Racially profiled
"Vlak voordat hij het podium betrad werd hij gestopt en eruit gepikt (lees racially profiled) door de marechaussee", schrijft zijn manager op Instagram. De Heerlense woordkunstenaar was gevraagd om een speciale tekst te maken over vrijheid. "Dat uitgerekend een viering van 75 jaar vrijheid in Nederland zo full frontal precies het tegenovergestelde bewijst", gaat zijn management verder. Hij schrijft verder dat de marechaussees 'geen gebrek aan een botte attitude' hadden.

Protocol
Een woordvoerder van de gemeente Eijsden-Margraten heeft het voorval met burgemeester Dieudonné Akkermans en de dienstdoende marechaussees besproken. De gemeente vindt het vervelend dat Dookie en zijn management het zo opvatten, maar volgens de woordvoerder is hij absoluut niet staande gehouden vanwege zijn huidskleur. "Omdat er duizenden mensen en hoogwaardigheidsbekleders bij dat evenement aanwezig zijn, geldt het hoogste veiligheidsrisico. Dat wil zeggen dat marechaussees mensen staande houden. Gewoon protocol", legt hij uit. "Er zijn een paar mensen staande gehouden. En een daarvan was Dookie."

Instagram management Dookie

Paar minuten
Het hele incident heeft volgens de woordvoerder ook niet lang geduurd. "Toen de marechaussee wist wat hij kwam doen, mocht hij gewoon optreden. Iedereen heeft ervan genoten", zegt hij.

Festiviteiten
In Mesch werd donderdag herdacht dat het dorp 75 jaar geleden - als eerste van Nederland - door de Amerikanen bevrijd werd. De ceremonie werd bijgewoond door veteranen, politici, kinderen en andere belangstellenden. Dit weekend vinden er nog festiviteiten in Eijsden-Margraten en Maastricht plaats.

Lees ook: In beeld: Mesch viert 75 jaar bevrijding

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen