Overslaan en naar de inhoud gaan

Rapper op 'botte' wijze staande gehouden bij herdenking

Geplaatst opzaterdag 14 september 2019 - 14:56

De Heerlense rapper Dookie werd donderdag vlak voordat hij het podium bij de 75-jarige herdenking van de bevrijding in Mesch wilde betreden staande gehouden door marechaussees.

Volgens de gemeente Eijsden-Margraten verliep alles volgens protocol, maar het voorval is de rapper en zijn management niet in de koude kleren gaan zitten.

Racially profiled
"Vlak voordat hij het podium betrad werd hij gestopt en eruit gepikt (lees racially profiled) door de marechaussee", schrijft zijn manager op Instagram. De Heerlense woordkunstenaar was gevraagd om een speciale tekst te maken over vrijheid. "Dat uitgerekend een viering van 75 jaar vrijheid in Nederland zo full frontal precies het tegenovergestelde bewijst", gaat zijn management verder. Hij schrijft verder dat de marechaussees 'geen gebrek aan een botte attitude' hadden.

Protocol
Een woordvoerder van de gemeente Eijsden-Margraten heeft het voorval met burgemeester Dieudonné Akkermans en de dienstdoende marechaussees besproken. De gemeente vindt het vervelend dat Dookie en zijn management het zo opvatten, maar volgens de woordvoerder is hij absoluut niet staande gehouden vanwege zijn huidskleur. "Omdat er duizenden mensen en hoogwaardigheidsbekleders bij dat evenement aanwezig zijn, geldt het hoogste veiligheidsrisico. Dat wil zeggen dat marechaussees mensen staande houden. Gewoon protocol", legt hij uit. "Er zijn een paar mensen staande gehouden. En een daarvan was Dookie."

Paar minuten
Het hele incident heeft volgens de woordvoerder ook niet lang geduurd. "Toen de marechaussee wist wat hij kwam doen, mocht hij gewoon optreden. Iedereen heeft ervan genoten", zegt hij.

Festiviteiten
In Mesch werd donderdag herdacht dat het dorp 75 jaar geleden - als eerste van Nederland - door de Amerikanen bevrijd werd. De ceremonie werd bijgewoond door veteranen, politici, kinderen en andere belangstellenden. Dit weekend vinden er nog festiviteiten in Eijsden-Margraten en Maastricht plaats.

Lees ook: In beeld: Mesch viert 75 jaar bevrijding

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen