Overslaan en naar de inhoud gaan

Randstedelingen vinden gewenste rust en ruimte in Limburg

Geplaatst opzaterdag 18 september 2021 - 7:00

Huizenkopers in Noord-Limburg en de regio Weert komen steeds vaker uit steden van buiten de regio. Ze zoeken vaak rust, ruimte en een betaalbare woning. Zeker nu er meer vanuit huis gewerkt wordt.

Vooral huizen in het buitengebied in gemeenten waar veel natuur ligt, zijn in trek bij de stedelingen.

Thuiswerken
Volgens verschillende makelaars in het noorden van de provincie is deze trend groeiende sinds de uitbraak van het coronavirus in het voorjaar van 2020. "In het verleden zagen we vaak alleen mensen die met pensioen gingen of tegen de pensioenleeftijd aan zaten die deze kant op kwamen. Nu zien we dat ook kopers uit bijvoorbeeld de Randstad in Limburg kan gaan wonen. Het toegenomen thuiswerken is daar de reden voor. Ze wonen in Limburg maar kunnen in de Randstad blijven werken", zegt Dennis Holthuijsen van makelaarsvereniging NVM, afdeling Limburg.

Video: L1

Stijging
De cijfers van de NVM onderschrijven de toename. "Vijf jaar geleden lag het percentage van mensen vanuit de Randstad om en nabij de 2 procent, nu zit dat percentage al op 4,5 procent. Met uitschieters in Weert bijvoorbeeld van 6,6 procent", zegt Holthuijsen. Dat houdt in dat in de regio Weert dit jaar al 6,6 procent van alle verkochte woningen gekocht is door iemand die niet uit de regio komt. De kopers komen niet alleen uit de Randstad maar ook steeds vaker uit grotere steden over de provinciegrens als Eindhoven, Den Bosch, Nijmegen en Arnhem.

Video: L1

Buitengebied
De woningen buiten de bebouwde kom zijn het meest in trek. "In het buitengebied is bij ons zelfs sprake van 80 tot 90 procent van de kopers van buiten Limburg", zegt makelaar Twan Poels uit Gennep. Sjors van Triel van Boek en Offermans Makelaars in Venray merkt op dat het deels om jonge mensen gaat die wel een binding hebben met de regio omdat ze hier geboren zijn. "Bij ons komt 30 tot 40 procent van de klanten de laatste anderhalf jaar van buiten Limburg. Door corona komen ze er achter dat je hier meer krijgt voor hetzelfde geld", zegt Van Triel.

Van Dordrecht naar Kronenberg
Eric Borsje en Laura van Zon uit Dordrecht namen ruim een jaar geleden het besluit om op zoek te gaan naar meer rust, ruimte en groen. In juni ruilden ze hun rijtjeshuis aan de rand van het centrum van Dordrecht in voor een vrijstaande woning in Kronenberg. "Het parkje in de straat in Dordrecht was ongeveer net zo groot als onze tuin met de weilanden nu is", volgens Van Zon. Volgens Borsje hebben ze hier een heel andere levensstijl. Hij geniet van de zonsopgang, een ochtendwandeling en de rust zonder auto's.

Afstand
Het stel relativeert het gemis van direct contact met vrienden. "Je gaat niet even de stad in voor een borreltje of spontaan met een vriendin een hapje eten of naar het theater. Dat is wel anders, maar missen is een groot woord. Je stapt in de auto en dan doe je er wat langer over en dan blijf je misschien ook wat langer", zegt Van Zon.

Ook wat betreft werk waren er geen obstakels voor het stel om te verhuizen van de Randstad naar Limburg. Borsje geniet van zijn vervroegd pensioen en Van Zon kan grotendeels vanuit thuis werken.

Eric Borsje en Laura van Zon uit Kronenberg
Foto: L1 (Gerard Pansier)
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen