Overslaan en naar de inhoud gaan

Rampenwet: vooral Limburg heeft er baat bij

Geplaatst opwoensdag 4 augustus 2021 - 6:00

Opnieuw kan Limburg gebruik maken van de wet tegemoetkoming schade bij rampen die in 1998 in werking trad, na drie eerdere grote rampen in onze provincie.

Het waren de aardbeving van 1992 en de zware overstromingen van de Maas in 1993 en 1995 die tot deze wet hebben geleid.

Boos
Initiatiefnemer destijds was Jos van Rey, Tweede Kamerlid voor de VVD en van oudsher verzekeringsman. Die vond dat er landelijk een compensatieregeling moest komen voor schadegevallen waar verzekeringen geen dekking voor gaven. "Als ik me toen niet zo boos had gemaakt, was deze wet er nooit gekomen", zegt Van Rey nu.

video: L1

Dijkdoorbraak
Sindsdien is de wet vijf keer toegepast in ons land, de laatste keer na flinke overstromingen van de Maas in Limburg in 2011. Ook toen de Maas in 2003 buiten haar oevers trad, profiteerden Limburgers van de wet. Verder werd de wet in 1998 twee keer gebruikt bij zware regenval, en werden mensen via deze regeling gecompenseerd na de dijkdoorbraak van Wilnis in 2003.

Rijk rekenen
Volgens Van Rey moeten mensen zich niet rijk rekenen. Ze krijgen een groot deel van hun schade na een ramp vergoed, maar blijven ook met restschade achter. Gemiddeld wordt zo'n driekwart van alle aanvragen gehonoreerd.

Regeling
Het wachten is nu op een ministeriƫle regeling die bepaalt welk percentage van de schade wordt vergoed. Daarbij wordt onder meer onderscheid gemaakt tussen bedrijven en particulieren, maar ook tussen opstal en inboedel. Ook zal dan bekend zijn welk deel van de landbouwschade voor vergoeding in aanmerking komt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen