De Molenplas in Stevensweert is ernstig vervuild geraakt met een grote hoeveelheid microplastic. Natuurmonumenten gaat aangifte doen van de verontreiniging.
Het gaat om heel kleine plastic deeltjes, die afkomstig zijn van een plasticverwerkend bedrijf.
Geloosd in Geleenbeek
De snippers zijn via de Geleenbeek in de Molenplas terechtgekomen. Veel van het spul is er bij de waterzuiveringen al uitgehaald door het Waterschap Limburg. Maar doordat de zuiveringen overbelast zijn geraakt door het hoogwater van de afgelopen periode, is toch een groot deel in het milieu terechtgekomen.
Ramp voor milieu
De snippers liggen nu op de oevers van de Molenplas. "Het is een ramp", zegt boswachter Huub Joosten. "Juist in de Molenplas, waar we de natuur zelf zoveel mogelijk haar gang laten gaan, gebeurt dit. Deze rotzooi hoort hier niet thuis, het maakt me triest en kwaad tegelijkertijd. De kleine plastic deeltjes komen in de kringloop van dit ecosysteem terecht en de schade is heel lastig te herstellen."
Schadelijk voor dieren
Op de oevers van de Molenplas zoeken allerlei dieren naar eten, zoals Konikpaarden en Gallowayrunderen, maar ook kleinere dieren zoals watervogels en reptielen. Bovendien bestaat het gevaar dat de plastic snippers via het water van de Molenplas ook in de Maas terechtkomen en uiteindelijk in de zee. Dat heeft schadelijke gevolgen voor het hele ecosysteem, zegt Natuurmonumenten.
Opruimen
Het weghalen van de snippers wordt een moeilijke klus, omdat het spul tussen stenen en gras in ligt. Handmatig opruimen is daarom geen optie. Daarom wordt nu een experiment gedaan met een soort machinale snipperzuiger.
